För den som vill lära sig mer om vin finns det närmast ett oändligt utbud av litteratur, förutom all information som ligger på nätet. Men det roligaste, och av egen erfarenhet det mest lärorika, är att besöka själva vingårdarna. 

ANNONS

Det sägs att det är svårt att lära sig simma genom att enbart titta på Youtube-filmer. Det underlättar liksom om man får öva i det våta elementet. På samma vis förhåller det sig med vin; det räcker inte med att bara läsa om hur det smakar. Man behöver prova för att utveckla sin vinkunskap.

Att få prova vin tillsammans med den som gjort vinet är det allra mest lärorika, förutom att det är det roligaste sättet att förkovra sig i vinets värld. Dessutom lär man sig uppskatta den dedikation och hårda arbete som ligger bakom varje vinflaska. Så att resa till vingårdar och genom vindistrikt är helt enkelt en snabbkurs i vinkunskap.

Även om resans huvudsyfte inte är att besöka vingårdar, kan man ofta kombinera både arbets- och nöjesresor med några besök i närliggande distrikt. Världens vinregioner ligger ofta väldigt vackert, så det kan man se som en extra bonus i sin utbildningsiver.

Svårare med vinturism under pandemin

I Europa är inte vinturismen lika strukturerad och affärsmässig som exempelvis i USA, Australien eller Sydafrika, och det är både på gott och ont. Fördelen är att man ofta kan få ett mer personligt bemötande – kanske till och med en inbjudan att stanna på middag, vilket hänt mig fler än en gång. Nackdelen är att man behöver ta kontakt i god tid, kanske ange antalet deltagare – samt att det kan uppstå en viss språkförbistring.

I början av min vinkarriär hände det sig att jag blev upphämtad en tidig morgon i Italienska staden Verona, för att besöka en berömd Amarone-producent i området. Toppen tyckte jag, men insåg tämligen omgående att min ciceron enbart behärskade italienska. Det blev en ganska utmanande dag, men trots min begränsade kunskap i det italienska språket blev även det ett mycket lärorikt besök. 

ANNONS
ANNONS

Under rådande pandemi är det naturligtvis knepigare med både resandet och besöken, men förhoppningsvis återgår sakernas tillstånd så småningom till det normala. Nedan följer några tips och idéer för besök i Sverige. Och det finns nästan oändligt många fler möjligheter i övriga Europa – en snabb googling på ditt kommande resmål kan ge bra uppslag för nästa vingårdsbesök.

Anna och Niclas Albinsson driver Särtshöga VIngård vid Vätterns strand. Här erbjuds både provning, restaurang och övernattning på vingården. (Foto: Särtshöga Vingård)
Anna och Niclas Albinsson driver Särtshöga VIngård vid Vätterns strand. Här erbjuds både provning, restaurang och övernattning på vingården. (Foto: Särtshöga Vingård)

Svenska viner vinner priser

Många svenska vindodlare erbjuder numera besök och provningsmöjligheter. Tyvärr bekämpar Systembolaget med näbbar och klor möjligheten att bedriva gårdsförsäljning, med argumentet att det hotar det svenska alkoholmonopolet. Det är naturligtvis befängt – produktionsvolymerna motsvarar inte ens en promille av den årliga svenska vinförsäljningen.

Trots statens ogina inställning, växer Sveriges vinodlingsareal från år till år. Våra vinodlingspionjärer lär sig också snabbt vad som fungerar på våra nordliga breddgrader. Det har lett till att svenska viner, som från början kanske mest var kuriosa för entusiaster, numera vinner priser i internationella vintävlingar.

Nordligaste vingården i Sverige

Den nordligaste vingården – såvitt jag känner till – ligger utanför Flen och är en pionjär inom svensk vinodling. På Blaxsta odlas bland annat Merlot, Chardonnay och den vita druvan Vidal. Restaurang och boende finns också på ägorna. Mer information här.

Bubbel vid Vättern

Vätternchampagne, någon? Man kan ju inte annat än bli glad över idén att tillverka svensk skumpa vid Vättern. På Särtshöga Vingård gör paret Albinsson mousserande vin med champagnemetoden, förutom cider och must. Dessutom erbjuds boende och restaurang. Mer information här.

Särtshöga Vingård odlar druvsorten Solaris till sitt mousserande vin, som görs enligt champagnemetoden. (Foto: Särtshöga Vingård)
Särtshöga Vingård odlar druvsorten Solaris till sitt mousserande vin, som görs enligt champagnemetoden. (Foto: Särtshöga Vingård)

Ölandspionjärer

Numera finns flera vingårdar på Öland, men först ut var Wannborga vingård. Någon mil norr om Borgholm odlas både blå och vita druvor, såsom Frühburgunder och Solaris. Mat erbjuds också, förutom destillat från gårdsbränneriet. Mer information här.

ANNONS
ANNONS

Skånsk prisvinnare

Kullabergs vingård är relativt stor med sina 15 hektar odlingar, belägna mellan Öresund och Skälderviken. Kullabergs vingård har vunnit flera internationella priser för sina vita viner gjorda på druvan Solaris. Vingården exporterar numera till bland annat Japan. Mer information här.

Österlenpärla vid Brösarps Backar

Familjen Åkesson har varit tongivande inom svenska drycker under lång tid. Vackert belägna Skepparps Vingård drivs just av en Åkesson:are; Bengt ’Fuffe’ Åkesson. Att även cider tillverkas – förutom bland annat mousserande vin – är kanske ingen högoddsare hos den äppelodlande familjen. Mer information här.

<< Del 4: Välj rätt på krogen Vinskolan