Dagens PS

Vinsamlingen som får dig att tappa hakan

vinsamlingen
Taiwanesiske miljardären Pierre Chen, rankad som tionde rikast i landet och nummer 515 i världen, har samlat vin sedan 1970-talet.(Foto: Sotheby's)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Han sägs ha ”mer vin än vad som kan drickas under en livstid”. Nu gör Pierre Chen något åt saken och säljer 25 000 flaskor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Taiwanesiske miljardären Pierre Chen, rankad som tionde rikast i landet och nummer 515 i världen, har samlat vin sedan 1970-talet.

Nu säljer han 25 000 flaskor, med ett uppskattat värde av 50 miljoner dollar, vid en auktion på Sotheby’s.

Att hitta ett urval flaskor för auktionen var det minsta problemet. Det säger George Lacey, chef för Sotheby’s Wine i Asien till CNN och kallar Chens samling ”häpnadsväckande både i volym och utbud”.

Största vinsamlingen

“Det finns för närvarande mer vin i hans källare än någon enskild person någonsin skulle kunna hoppas på att dricka under en livstid, men vin är för att dricka”, påpekar Lacey.

Resultaten blir, om förhandstipsen står sig, den största och dyraste vinsamling som någonsin auktionerats ut, enligt auktionshuset.

Chens vinkunskaper sätter honom i en “egen liga”, säger Lacey, om Chen som började samla Bordeaux-viner under 1970-talet och sedan utvidgade intresset till att även omfatta Bourgogne.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Delas upp i fem

De fem försäljningar auktionen ska delas upp i, ska ske under ett år och fokusera på olika regioner och typer av vin.

Den första sker i Hongkong i november och fortsätter sedan i Paris, New York och Bourgogne.

Miljardären Chen har inte bara vin i tankarna – inte ens i vintankarna – utan är även framstående konstsamlare med verk av Pablo Picasso, Gerhard Richter och Francis Bacon i fokus.

Om Picasso berättas för övrigt, apropå vin, att han fick ett erbjudande om att göra en affisch för den Oscars-nominerade filmen ”Slaget vid Neretva”, för övrigt den dyraste jugoslaviska filmen någonsin.

”Tolv flaskor, tack”

Picasso blev intresserad, såg filmen, tackade ja och bad om tolv flaskor jugoslaviskt vin som betalning, skriver Balkan Wines.

ANNONS

Regissören Veljko Bulajić, själv genuin vinälskare, levererade då ett dussin flaskor från Dalmatien, Serbien och Makedonien till konstnären.

Därmed återstår väl bara frågan om hur måttstocken ”mer vin än som kan drickas under en livstid” ska definieras.

Högst två flaskor vin i veckan om man ska stå sig, enligt professor Sven Andréassons utlåtande hos Må bra.

“Det finns för närvarande mer vin i Chens källare än någon enskild person någonsin skulle kunna hoppas på att dricka under en livstid. På bilden La Tâche 1971 Domaine de la Romanée-Conti (Foto: Sotheby’s)

Många gånger om

Det skulle – om vi börjar vid 18 års ålder och fortsätter livet ut – innebära 6 552 flaskor för män och 6 968 flaskor för kvinnor, med deras fyra år längre medellivslängd.

Den mängden övertrumfar Pierre Chen många gånger om.

Sotheby’ s vill inte bekräfta den exakta storleken på Chens vinsamling men säger att det rör sig om ”ett sexsiffrigt” antal flaskor – och att de som nu säljs bara utgör ”en bråkdel” av hans samling.

Här är det dyrast i världen att köpa vin – Dagens PS

Miljoner på spel i tidernas vinauktion – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS