Vinsamlingen som drog in rekordsumma

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
Sotheby´s
När en av världens främsta vinsamlare gläntar på dörren till sin privata källare klirrar det till i kassan på Sotheby´s. (Foto: Sotheby´s)

En åtråvärd samling årgångsviner från en av världens främsta vinsamlare har sålts för ett rekordbelopp på auktionshuset Sotheby´s. 

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om Lewis Chester,  välrenommerad vinkännare och grundare av Golden Vines Awards, med en privat vinkällare som får det mesta att blekna.

Något som i det här fallet innefattar bourgogne från regioner som Rousseau, Leflaive Dauvissat och Roumier, liksom exklusiva utgåvor champagne från Krug och Dom Pérignon, bara för att nämna några.

Sotheby´s När Lewis Chester beslöt sig för att sälja delar av sin vinsamling, låg det uppskattade värdet på 12,6 miljoner kronor. En summa som trumfades. (Foto: Sotheby´s)

Uppskattat värde på 12,6 miljoner

En skatt som Chester tidigare i våras beslöt sig för att dela med sig av via online-auktionen ”The Cellar of Lewis Chester” på Sotheby´s. Då var såväl förväntningarna som förhoppningarna höga inför auktionen, som uppskattades till ett värde om 12,6 miljoner.

Nu visar det sig att Chesters vinsamling var långt mer eftertraktad än så.

ANNONS
ANNONS

Årgångsvin för 18,8 miljoner

När auktionen avslutades per den 1 juni kunde en rekordsumma på 1 727 886 dollar, motsvarande 18,8 miljoner kronor läggas till handlingarna, skriver The Drinks Business. 

En fjäder i hatten för både Chester och Sortheby´s som givetvis kände sig mycket tillfreds med försäljningen.

“Vi visste att Lewis källare var enastående vad gäller kvalitet och kvantitet, eftersom han är en så ivrig, fokuserad samlare. Det är en stor glädje att ha fått ett så positivt resultat, och det är en spänning för teamet i London att ha tagit ut dessa viner till marknaden och att se så magnifika resultat. Priserna ger en stark och positiv vägvisare in i andra halvåret, vilket understryker Sotheby’s styrka på marknaden och kopplingen till samlare, både nya och befintliga”, sade Gary Owen, auktionschef på Sotheby´s vindivision i Storbritannien efter auktionen.

Vill du läsa mer om vin och auktioner? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

Vinsamlingen som kan gå för otroliga 12,6 miljoner

Auktionssuccé – årgångsvinet som gick för miljoner

Miljardär säljer unik vinsamling efter börssmäll

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS