Efter en miljardsmäll i Kinas fastighetsjätte Evergrande tvingas miljardären Joseph Lau i Hongkong sälja en sällsynt vin- och porslinssamling.

ANNONS

Forbes uppger att Joseph Lau, fastighetsmiljardär i Hongkong, åkt på en sjusiffrig smäll – uppskattningsvis 1 miljard dollar – på aktiemarknaden under fjolåret genom exponering mot Kinas svårt skuldsatta fastighetsbjässe Evergrande.

Nu tvingas Lau enligt tidningen sälja unika viner och en sällsynt porslinssamling till ett värde av 22 miljoner dollar.

Porslinet auktioneras ut denna månad på Sotheby’s och samlingen från Ming- och Qingdynastin väntas inbringa 13,2 respektive 19,2 miljoner dollar, framgår det.

Miljardären säljer unik årgång vin på auktion på Christie’s

Hundratals flaskor årgångsvin går senare i april under klubban på Christie’s och de exklusiva vinerna väntas generera ett bud på uppskattningsvis 3 miljoner dollar.

Bland vinerna ingår bland annat en samling vinbuteljer av årgång 1991, Henri Jayer Vosne-Romanée Cros Parantoux, som väntas bli inropat för 229,700 dollar, eller 19,141 dollar per flaska, berättar Forbes.

Hongkongmiljardären Joseph Laus familjeföretag gjorde miljardförlusten i krisande Evergrande i samband med försäljningen av en majoritet av aktierna i den kinesiska fastighetsutvecklaren, som är Kinas näst största fastighetsbolag och som haft uppenbara problem att betala sina skulder.

Joseph Lau är känd för att vara svag för dyra samlarobjekt och har enligt den amerikanska tidskriften spenderat stora summor av sin rikedom på bland annat konst och juveler.

ANNONS
ANNONS

2015 köpte han två sällsynta diamanter till sin då sjuåriga dotter för ungefär 76,9 miljoner dollar varav den ena var en en rosa diamant på 16,08 karat som kostade 28,5 miljoner dollar, och den andra var en blå diamant på 48,4 miljoner dollar – den dyraste diamant som då hade sålts på en auktion, enligt artikeln.

Läs även: Evergrande-kaoset inte slut – miljarder dollar i beslag [Dagens PS]