Vi ställer två Cabernet Sauvignon-viner från Kalifornien mot varandra. Bägge kommer från prisbelönta vinfirmor. Den ena från distriktet Sonoma, det andra från Napa. Vinerna har många likheter, men också tydliga skillnader. Går det att kora en vinnare?

annons
annons

Den kaliforniska vinindustrin har drabbats hårt av de senaste årens skogsbränder. Speciellt vindistrikten i Sonoma och Napa, en bit utanför San Fransisco, har genomlidit svåra bränder. Ett tag såg det mycket mörkt ut för årets skörd.

Förutom den direkta skadegörelsen som följt av bränderna, har man också varit orolig för så kallad ’smoke taint’, då rökskadade druvor kan ge ett väldigt illasmakande vin. I Napa Valley räknar många vinfirmor ändå med att kunna göra bra viner i år, även om volymerna kanske bara blir hälften mot ett normalår.

Grunden i världens mest berömda viner

Druvsorten Cabernet Sauvignon har sitt ursprung i Bordeaux-trakten och utgör grunden i några av världens mest berömda och eftersökta viner. Numera odlas den med framgång i många andra vindistrikt över hela världen. I mitt tycke har man varit mest framgångsrik, bortsett från Bordeaux, i Italien och just Kalifornien.

Cabernet Sauvignon anses ha sitt ursprung i Bordeaux, där den ofta ingår i de exklusiva toppvinerna. Vissa kaliforniska boutique-viner kostar minst lika mycket idag. Bilden visar skörden på Château Haut Brion, ett av de fem 1er cru classé-slotten. (Foto: Bob edme/TT)
Cabernet Sauvignon anses ha sitt ursprung i Bordeaux, där den ofta ingår i de exklusiva toppvinerna. Bilden visar skörden på Château Haut Brion, ett av de fem 1er cru classé-slotten. (Foto: Bob Edme/TT)

De kaliforniska Cabernet Sauvignon-vinerna har en egen, ganska tydlig stil med uttalad fruktighet, även om man i varierande grad försökt att efterlikna de berömda vinerna från Bordeaux. Även priserna för vinerna från de mindre boutique-producenterna i Kalifornien liknar de från de franska toppslotten, och kan till och med överträffa dem.

Här har jag valt att ställa två viner i ett mer humant prisläge mot varandra. Bägge är välgjorda viner av hög kvalitet. De är också tydliga representanter för den kaliforniska stilen, även om de skiljer sig åt i vissa avseenden.

Kombattanterna möts

Det första vinet kommer från Louis M. Martini. Grundaren med samma namn kom till USA 1899 från Italien som tolvåring. Vinfirman grundades redan 1922, men det var först efter förbudstiden som vineriet byggdes upp i St. Helena, strax norr om staden Napa i Kalifornien. 

ANNONS
ANNONS

Idag tillhör man de mer framgångsrika firmorna, där toppvinerna kostar en bit över 2.000 kronor flaskan. Louis M. Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon 2017 är med en prislapp precis under 200 kronor faktiskt företagets billigaste vin.

Cabernet Sauvignon

Louis M. Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon 2017

Sonoma County, Kalifornien, USA, Nr 6533, 199:-

Omdöme: Mycket fruktig, mjuk och fyllig smak av mörka körsbär, plommon, björnbär och kakao med toner av vanilj från ekfatslagringen. Mjuka tanniner och syra i en balanserad avslutning.

Ett mycket gott, fruktdrivet vin i en lätttillgänglig men seriös stil. Vinet består huvudsakligen av Cabernet Sauvignon med en liten andel Petite Sirah och Merlot. Efter vinifieringen har det lagrats på fat av både fransk och amerikansk ek i 16 månader innan buteljering.

ANNONS
ANNONS

Cabernet Sauvignon

Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017

Napa Valley, Kalifornien, USA, Nr 6207, 239:-

Det andra vinet kommer från Black Stallion Estate Winery, som egentligen startade som ett varumärke utan egna vingårdar eller vineri. Sedan 2010 ägs det av familjen Indelicato, även de av italienskt ursprung, och företaget har numera både egna vingårdar och eget vineri. Huvuddelen av druvorna köps dock in från odlare med olika lägen i distriktet.

Vinerna har på senare år skördat stora framgångar, nu senast med två viner i topp med 95 poäng i den ansedda vintidningen Decanters stora test av kalifornisk Cabernet Sauvignon från årgång 2016. Det ena vinet är alltså föregående årgång av Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon.

Omdöme: Mycket fruktig, något sträv smak med tydliga ektoner. Här dominerar svarta vinbär, blåbär, kaffe, örter och vanilj. Bra längd i avslutningen med tydliga, men mjuka tanniner och balanserad syra.

Även det här är ett fruktdrivet och generöst vin, men i en något elegantare och mer stram och återhållen stil som lutar något åt det franska hållet. Det består enbart av Cabernet Sauvignon, och har lagrats på ekfat av både amerikansk och fransk ek i 18 månader.

ANNONS
ANNONS

Två västernstjärnor – vem vinner duellen?

De här två vinerna illustrerar väl varför Cabernet Sauvignon-viner av högre kvalitet från Kalifornien blivit så framgångsrika. De är bägge mycket goda och lätta att tycka om. Det som skiljer dem åt är smakkaraktären och stilen. 

I vanliga fall brukar viner av Cabernet Sauvignon ha karaktär av svarta vinbär, vilket är tydligt i Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon. Hos Louis M. Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon är istället toner av körsbär, björnbär och plommon framträdande. 

Black Stallion är något stramare och elegantare i stilen, utan att sakna den generösa fruktigheten. Det blir därför det vin som drar det längsta strået i den här duellen och utnämns till vinnare. Om vi tar hänsyn till priset, som är 40 kronor högre för Black Stallion, blir det upp till var och en att avgöra. Bägge vinerna är utmärkta val.

Läs även: Duellen: Leif GW Persson mot Leif Mannerström