Våldsamma rekordbränder plågar USAs västkust med tragiska förluster både i människoliv och egendom som följd. Brandsäsongen har dessutom bara börjat, och nu hotas även vinskörden.

De enorma skogsbränderna som sveper över Kalifornien har börjat ovanligt tidigt i år. Klimatförändringarna anses allmänt vara en starkt bidragande orsak till det allvarliga läget i år, som utmärkts av mycket varmt och torrt väder.

Dessutom har de nordligare, och i vanliga fall fuktigare, staterna Oregon och Washington också råkat ut för svåra bränder.

Vindistriktet Sonoma hårt drabbat

Det berömda vindistriktet Sonoma, en bit norr om San Fransisco, drabbades av svåra bränder redan 2017. Flera berömda vinerier brann ner till grunden, och betydande vingårdsarealer skadades också. Även i år har man drabbats av omfattande bränder.

Till skillnad från tidigare år kommer bränderna nu innan skörden. Det skapar ytterligare oro hos vinodlare och vingårdsägare. Förutom att hantera svårigheterna som coronakrisen medfört, behöver man vara vaksam på bränderna – samtidigt som man behöver planera för skörden.

En av dem som nyligen drabbats är Joseph Ryan, vinmakare och delägare av Ernest Vineyards. Han berättar för San Fransisco Chronicle: ”Jag kunde se elden rusa uppför kullen mot oss. Vi var bara tvungna att fly.” Ryan lyckades få med sig sin partner och 6-åriga son oskadda, men av deras hem återstår idag bara ruiner.

Den här vingården i Sonoma, USA, har drabbats direkt av lågorna. Men även själva brandröken kan skada druvorna så att vinet blir odrickbart.
Den här vingården i Sonoma, USA, har drabbats direkt av lågorna. Men även själva brandröken kan skada druvorna så att vinet blir odrickbart.

Brandröken skadar druvorna

Trots dramatiken försöker Ryan fokusera på att rädda skörden. Förutom att vingårdarna hotas direkt av bränderna, finns en rädsla för att druvorna ska bli oanvändbara på grund av röken.

’Smoke taint’ är ett begrepp som beskriver permanenta skador på druvorna orsakat av brandrök. Röken kan bilda ett ämne i druvorna som kallas guaiacol. Ett vin som görs av skadade druvor kan smaka riktigt illa. Någon har beskrivit smaken som att slicka våta askkoppar.

ANNONS
ANNONS

Joseph Ryans farhågor är att rökskadorna kan förstöra hela skörden i vissa vingårdar. En del druvor kommer han att skicka till laboratorier för att spåra förekomsten av guaiacol. ”Det blir ett vänta och se, innan vi vet hur mycket av skörden som är påverkad av brandröken”, avslutar han.

Läs mer: Coronatider – är vinskörden i fara?