Ett ungt par beställde in en flaska Pinot Noir för $18 på restaurang Balthazar i New York. Beställningen förväxlades av misstag, och istället serverades de en flaska Château Mouton Rothschild 1989 värd $2.000. 

ANNONS

Fyra affärsmän från Wall Street som skulle fira sin framgångar beställde in restaurang Balthazars dyraste vin, topprankade Château Mouton Rothschild 1989 för motsvarande nära 18.000 kronor. Det exklusiva vinet har bland annat tilldelats 97 poäng av tidningen Decanter.

Samtidigt beställde ett yngre par in krogens billigaste vin, en Pinot Noir för motsvarande dryga 160 kronor. Bägge viner dekanterades i identiska karaffer, och av oklar anledning förväxlades sedan vinerna.

Inget av sällskapen verkade upptäcka ihopblandningen. Tvärtom lovprisade affärsmännen det serverade vinets ’renhet’, enligt servitören. Det yngre paret var likaså mycket nöjda med sitt vin.

Château Mouton Rotschild tillhör ett av de 5 Premiers Cru-klassade slotten i Bordeaux och gör ett av världens mest eftersökta viner. (Foto: Jack ma/Wikimedia Commons)
Château Mouton Rotschild tillhör ett av de 5 Premiers Cru-klassade slotten i Bordeaux och gör ett av världens mest eftersökta viner. (Foto: Jack ma/Wikimedia Commons)

Inte första gången en toppkrog serverar fel vin

Restaurangens ägare, Keith McNally, avslöjar hela historien på sitt Instagramkonto. Han säger att misstaget upptäcktes efter 5 minuter, varpå han rusade ner till sin krog.

McNally bestämde sig omgående för att berätta sanningen för sina gäster, trots att bägge sällskapen uppenbarligen njöt av sin middag och dryck. Han ansåg det ’otänkbart’ att ta ifrån det yngre paret det exklusiva vinet.

”Det unga paret blev mycket upprymda av restaurangens misstag. De tyckte att det var som om banken gjort ett fel till deras fördel.” Keith McNally avslutar, ”Problemet var bara att det var jag som förlorat nästan 2.000 dollar, inte banken.”

Det är inte första gången som en toppkrog har serverat fel vin av misstag. Förra året serverade engelska restaurangen Hawksmoor steak av misstag en flaska Château Le Pin 2001 – som kostade 50.000 kronor på vinlistan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sverige – det nya vinlandet

Denna artikel publicerades först i Dagens PS under november 2020