Senaste nytt

annons

Veckans vinfynd – high five till Chianti

Veckans vinfynd – high five till Chianti

Veckans vinfynd Fonterutoli Chianti Classico kommer från en av områdets äldsta vinfirmor, Mazzei. Och övning visar sig ge färdighet – vinet är ungefär så långt ifrån de gamla bastflaskornas innehåll man kan komma. 

ANNONS

Vinfirman Marchesi Mazzei grundades år 1435 i byn Fonterutoli i hjärtat av Chianti och Toscana. I dag drivs firman av den 24:e generationen Mazzei, som närmar sig 600 årgångar av vinframställning. Man har med andra ord haft hyfsat med tid på sig att förfina sin konst.

Nära 180 hektar vingårdar är planterade med huvudsakligen Sangiovese, men ett flertal andra sorter trivs också på markerna. Man arbetar i dag med ett miljövänligt fokus, och undviker exempelvis kemikalier vid sina odlingar.

Fonterutoli Chianti Classico 2018

Chianti Classico DOCG, Toskana, Italien, Nr 32229, 159:- Beställ här

Omdöme: Nyanserat, fruktigt och elegant. Relativt smakrikt vin med inslag av mörka körsbär, mörka plommon, kryddor, mörk choklad och en fin ekton. Bra balans mellan frukt, strävhet och syra i en god avslutning.

Fonterutoli Chianti Classico 2018 består av 90% Sangiovese, 4% Malvasia, 3% Merlot och 3% Colorino. Efter jäsningen har vinet lagrats på franska ekfat (barriques på 225 liter), varav 40% nya fat, i 12 månader.

Glöm de gamla bastflaskorna

Mycket har hänt med vinerna från Chianti sedan 60- och 70-talets bastflaskor. Kvaliteten går inte att jämföra, och det är gott om firmor som gör högkvalitativa viner i området.

Jag anser att Fonterutoli ligger snäppet över övriga Chianti Classico i Systembolagets sortiment på den här prisnivån. Dessutom lyckas firman hålla en hög nivå från årgång till årgång.

ANNONS
ANNONS

Som matvin är Fonterutoli Chianti Classico 2018 betydligt mer än ett ’pastavin’, och matchar de flesta kötträtter och ostar. 

Fonterutoli Chianti Classico 2018 ligger i Systembolagets beställningssortiment, men lagerförs i nära 40 butiker. Finns det inte i din butik är det väl värt att beställa.

<< Vecka 39 Veckans vinfynd Vecka 42 >>

ANNONS
ANNONS

MOTOR

ANNONS
ANNONS
  • ANNONS Annons-banner