Nattskördat, vildjäst och lagrat i underjorden. Nog låter väl det som en spännande resa för de druvor som hamnar i vinet Wild Yeast Chardonnay från Springfield Estate. Den sydafrikanska vinfirman har lyckats ta fram ett vin med egen karaktär, parat med en viss fransk touche.

ANNONS

De franska influenserna har sin förklaring i Springfield Estates viner. Ägarna och syskonparet Jeanette och Abrie Bruwer är fjärde generationen vinproducenter på gården, men familjen har sina rötter i franska Loiredalen. Bruwers vinmakande är också starkt influerad av många europavistelser.

Springfield Estate ligger i Robertson, cirka 15 mil från Kapstaden. Klimatet är varmt, men med stora temperaturskillnader mellan natt och dag. De svala nätterna gör att druvorna kan behålla sin fräschör, och är också orsaken till att man valt att skörda på natten.

Nyans av Chablis

Den kalkrika jorden på ägorna är antagligen ytterligare en anledning till att Wild Yeast Chardonnay 2019 får en nyans av Chablis eller vit bourgogne.

Wild Yeast Chardonnay 2019

Robertson, Western Cape, Sydafrika, Nr 90259, 179:- Beställ här

Omdöme: Nyanserad, fruktig och fokuserad smak av äpplen, citrus, tropisk frukt och mineraltoner. Bra syra balanserar fylligheten, med ett långt avslut.

Wild Yeast Chardonnay är gjort av enbart Chardonnay från egna vingårdar som brukas ekologiskt, även om de inte är certifierade. Det innebär att man inte sprejar druvorna så att de naturliga jästsvamparna som finns på skalen dör. Istället är det just den vilda jästen som får sätta fart på jäsningen efter skörden. Vinet jäser i underjordiska cementkärl, och får därefter vila på sin fällning. 

ANNONS
ANNONS

Generös och elegant stil

Jag tycker det här vinet är en lyckad mix av fransk stringens och generös tropisk fruktighet som ofta är typiskt för vita viner från Nya Världen. Här har man också valt att avstå från ekfat under framställandet, och istället fokuserat på ren fruktighet i en både generös och elegant stil.

Utmärkt som både mat- och pratvin. Passar till en klassisk toast skagen, men fungerar även bra till många fisk- och vegetariska rätter.

<< Vecka 46 Veckans vinfynd