Veckans röda heter Doña Dominga Gran Reserva Carménère. Ett perfekt köttvin med rötter från foten av Anderna som från och med september blir en del av Systembolagets fasta sortiment. 

ANNONS

På den nordöstra gränsen av Colchagua-dalen i Chile, vid foten av bergskedjan Anderna, ligger Los Lingues. Ett område med varierad topografi och en unik mikroterroir, som lämpar sig utmärkt för druvor som Cabernet Sauvignon och Carménère.

Här råder ett milt medelhavsklimat med låg nederbörd, kyliga nätter och temperaturskillnader på upp till 20 grader mellan dag och natt.

Gapet mellan bergskedjorna skapar också en bris, som hjälper till att upprätthålla en konstant temperatur mellan druvklasarna och ger dem optimala odlingsförhållanden.

Doña Dominga Gran Reserva Carménère.
I Los Lingues råder ett milt medelhavsklimat som lämpar sig utmärkt för druvor som Carménère, grunden till Doña Dominga Gran Reserva Carménère (Bild: Moestue)

Prisvärt allroundvin

Viner från Los Lingues är av exceptionell kvalitet. Fylliga och mörka i färgen, med en naturlig och söt känsla. Så även veckans röda, Doña Dominga Gran Reserva Carménère som inom kort blir en del av Systembolagets fasta sortiment.

Ett utmärkt och prisvärt allroundvin med väldefinierad syra och silkeslena tanniner som passar extra bra till grillat kött, grytor och lamm.

Vinet har en ljus, intensiv körsbärsröd färg och  rymmer aromer av såväl svarta plommon, björnbär och blåbär som rosor, timjan och bitter choklad. Det är också ett vin som tål att lagras upp till åtta år.

ANNONS
ANNONS

Från och med den 1 september hittar du Doña Dominga Gran Reserva Carménère i Systembolagets fasta sortiment. Bakom vinet står vinimportören Moestue som i huvudsak arbetar med viner från mindre familjeägda företag med fokus på hållbarhet.

Läs även: Så matchar du sommarens bär med vin [Dagens PS]