Veckans röda heter Château Belgrave. En klassisk Bordeaux från en av de äldsta och finaste egendomarna i Médoc-distriktet som nu finns under begränsad tid på Systembolaget. 

ANNONS

Château Belgrave var i begynnelsen en välrenommerad jaktpaviljong under Ludvig XV styre. En vingård blev det sedan under 1800-talets början då man lät bygga slottet på den plats där jaktpaviljongen tidigare stått.

Idag lever sambandet mellan jakt och vin vidare i form av den iller som pryder vinets etikett och vinhuset anses tillhöra världens absoluta toppskikt.

Bordeauxvin i vardande. (Bild: Oenoforos)

Vingårdarna på Château Belgrave är belägna på två kullar och består av drygt tjugo meter tjockt grus, småsten och lera. Vid foten av kullarna tunnas gruset ut, vilket ger en perfekt kombination av grus och sand och gynnsam dränering.

En optimal jordmån för druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot, som båda utgör huvuddruvorna i veckans röda Bordeaux.

Elegant och intensiv Bordeaux

Château Belgrave Grand Cru 2015 bygger till större delen på Cabernet sauvignon. Det ger ett vin med härligt djup, koncentrerad smak och silkeslena tanniner som dröjer sig kvar i gommen.

Eftersmaken bjuder i sin tur på både friskhet och krydda. Doften är även den elegant med intensiva, mörka bäraromer som bärs upp av kryddor och lakrits.

Sammantaget ett rikt och läckert vin som du med fördel serverar till vilt, lamm eller nöttkött. Gärna i sällskap med en rödvinsbaserad sås.

Tips! Dekantera gärna vinet ett par timmar innan servering för bästa möjliga vinupplevelse.

ANNONS
ANNONS

Just nu hittar du Château Belgrave 2015 på Systembolaget. En efterlängtad och högt ansedd årgång som kommer att säljas under begränsad tid. Det vill du som uppskattar en fin Bordeaux inte missa. Först till kvarn!

Läs även: Nya rön stärker tesen – vin bra för hjärtat [Dagens PS]

Läs även: Svenska Pomologik – riktig cider utan konstigheter [Dagens PS]