Lagom till helgen bjuder vi på två röda hantverksviner signerade vinlegendaren Alain Brumont. 

ANNONS

Alain Brumont är vinmakaren som en gång satte vinområdet Madiran i Sydöstra Frankrike på kartan. Nu lanseras två nya hantverksviner med den fantastiska druvan Tannat i huvudrollen – Château Bouscassé Argile Rouge och Château Bouscassé Menhir.

Brumont förfogar över många olika typer av vingårdar och har genom åren kartlagt varje jordlott minutiöst, tillsammans med leran som ger vinerna sin unika karaktär.

Blend sprungen ur röd lera

Château Bouscassé Argile Rouge är en blend som till hälften består av druvan Tannat och lika delar Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon som stammar från odlingslotter med en ovanlig jordmån på röd, järnhaltig lera. Det lämnar druvor med särpräglad smak som ger viner med rondör och elegans.

Château Bouscassé Argil Rouge

 

ANNONS
ANNONS

Argile har en balanserad doft av blodapelsin och kanderad röd frukt, såväl som avrundade tanniner och friskt avslut. Det gör att vinet passar utmärkt till rätter av anka, fläsk, eller kalv men också vegetariska rätter, gärna med svamp.

Vackra Chateau Bouscasse i Frankrike. (Bild: Wine Affair)

Unik mix från Madiran

Menhir är en unik terroir i Madiran, vars namn på den lokala dialekten betyder ”stor sten”. På vingården om 3,8 hektar finns också stenblock på flera ton som alla vilar i gul lera. En jordmån som passar Tannatdruvan som hand i handske.

Vingårdens östra del består i sin tur av grå lera, med ett ordentligt kalklager, en ypperlig jordmån för Merlot. Château Bouscassé Menhir är ett vin gjort på lika delar Tannat och Merlot från Menhir.

Då druvorna inte mognar samtidigt skördar man först Merlotdruvorna för hand och lagrar dem i kylhus tills det blivit dags att skörda Tannat. Druvorna pressas sedan tillsammans och resulterar i ett vin som kombinerar Tannats fruktighet med sammetsstrukturen från Merlot.

Château Bouscassé Menhir

 

ANNONS
ANNONS

Château Bouscassé Menhir bjuder på en komplex doft av blå frukter och bär, ek och läder, såväl som tryffel och svamp. Smaken är fruktig med inslag av björnbär, svarta vinbär och katrinplommon och gifter sig fint med kraftfulla kötträtter. Gärna med snäppet gräddigare tillbehör som matchar upp tanninerna.

 

Veckans röda viner är en del av Systembolagets beställningssortiment och importeras av Wine Affair. 

Läs även: Bourgogneviner går som smör på Sotheby´s [Dagens PS]