”Om de inte tar bort sina skygglappar nu så kommer det betyda att mindre bryggerier får slå igen”, säger expert till TT om Systembolaget.

ANNONS

Det är Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen, som varnar för långtgående konsekvenser för särskilt små bryggerier om inte Systembolaget frångår sin princip och tillåter fler än två prishöjningar per år.

Bryggerinäringen är just nu under hård press av kostnadsökningar på malt, humle, aluminiumburkar och glasflaskor, utöver höga transport- och energikostnader, rapporterar TT på DN.se.

Henrik Dunge, vd på Åbro, säger till nyhetsbyrån att man måste godkänna ytterligare en prishöjning i sommar för att lindra de negativa effekterna av prisökningarna som drabbat bryggerierna.

Chefsekonomen: Systembolaget saknar ”krisinsikt”

Men Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen har svårt att se hur man ska kunna förlika sig med bryggeriernas problem, det saknas ”krisinsikt”, säger han till TT.

Ändå är det många små bryggerier som enbart har sin försäljning där, tillägger han.

Med tanke på monopolsituationen är det extra viktigt att man tar sitt ansvar, menar Carl Eckerdal och kräver ett agerande nu.

Alternativet är att mindre bryggerier tvingas lägga ner, varnar han.

ANNONS
ANNONS

I ett mejl till TT skriver Systembolaget att besked kommer nästa vecka.

Läs även: Rejäl inflation i Tyskland – 30 procent dyrare öl väntas [Dagens PS]