Dagens PS

Rejäl inflation i Tyskland – 30 procent dyrare öl väntas

Dyrare öl
Priserna på öl väntas stiga med 30 procent i Tyskland. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Producenternas priser skjuter i höjden i Tyskland, och nu väntas kostnaderna överföras till konsumenterna – med 30 procent dyrare öl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tyska inflationen rusar rejält – den prisökning som drabbar producenterna låg på hela 30,9 procent för mars enligt siffror från den 20 april.

Ännu har dessa kostnader inte överförts till fullo till konsumenterna, KPI-inflationen låg i mars på 7,4 procent, vilket är det högsta på 40 år men fortfarande en bra bit under PPI-siffrorna.

Frågan är dock hur länge som producenterna kommer att ta kostnadsökningar utan rejäla prishöjningar för konsumenterna. Dagens PS rapporterade i början av april om att den tyska matvarukedjan Aldi Nord höjde priserna på mat mellan 20 och 50 procent.

“Enormt kostnadstryck” bakom dyrare öl

Nu flaggas också för en stor prisökning för något väldigt tyskt – nämligen öl. Tyska bryggerier förväntar sig att ölen kommer att bli upp till 30 procent dyrare, rapporterar tidningen Bild.

“Kostnadsökningarna är bortom alla dimensioner. Priserna går i taket. Vi har aldrig upplevt något liknande!”, säger Holger Eichele, generaldirektör för den tyska bryggeriföreningen till Bild.

Han talar om ett ”enormt kostnadstryck”: Elen har blivit 250 procent dyrare än förra året, bryggmalt med 70 procent, lastpallar med 150 procent.

7,3 miljoner öl under Oktoberfest

ANNONS

Lägg därtill en faktisk brist på vete och konstgödsel på grund av Rysslands invasion av Ukraina, samt rejäla prisökningar på drivmedel och vi har en tysk ölkris i bryggning.

Samtidigt som det väntas dyrare öl kan tyskarna för första gången på flera år kan möta våren i sina berömda ölhallar och uteserveringar, då de suttit i lockdown för covid-19 de senaste åren. Stora ölfestivaler är också tillbaka i år för första gången sedan 2019. Då dracks det 7,3 miljoner öl under Oktoberfest i München.

“Vi kommer att se betydande prishöjningar under de kommande månaderna för tv-öl som Krombacher, Bitburger, Warsteiner”, säger ölexperten Marcus Strobl till Bild.

“Ölpriset kan öka med upp till 30 procent per år, varnar Stefan Fritsche, vice ordförande för Berlin Brandenburgs bryggeriorganisation.

Läs även: Tysk lågpriskedja höjer priset på mat med 20-50 procent

Läs även: Skifte: Tyskland vill förbjuda rysk olja inom kort

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS