Systembolaget säljer med start på torsdagen världens äldsta whisky till det ringa priset av 895 000 kronor för en flaska. Men det är faktiskt extrapris.

ANNONS

Det handlar om en flaska ”Glenlivet 80 years old” från destilleriet Glenlivet i norra Skottland. Där har flaskan legat på fat sedan den 3 februari 1940, enligt producenten Gordon & MacPhails hemsida.

”Att denna whisky – den äldsta single malt någonsin på flaska – förblir så full av livlig smak med en styrka på 44,9 procent, är en vittnesbörd om kunskap som överlämnats till efterföljande generationer av min familj”, säger Stephen Rankin, chef för Prestige på Gordon & MacPhail.

Dyraste någonsin på Systembolaget

Det är den äldsta whiskyn som någonsin tappats upp på flaska, och den finns i 250 exemplar. Systembolaget säljer bara en flaska på 700 ml.

”Det är vår dyraste flaska någonsin”, säger Therese Elmgren på Systembolaget till Aftonbladet.

Systembolagets flaska kostar 895 000 kronor, vilket är under det rekommenderade priset från producenten ligger på strax under miljonen. Den första flaskan som såldes var i Hongkong, för 2 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Steffo Törnqvist och Jenny Strömstedt fick ett smakprov av whiskyexperten Hasse Olsson i TV4:s Nyhetsmorgon.

”Churchill var inte ens premiärminister än när det här destillerades”, säger Hasse Olsson samtidigt som han häller upp ur en mindre flaska ”värd runt 40 000”.

Whiskyexperten pratar främst om flaskan som en mycket god investering.

”Det kommer nog gå att sälja den vidare för betydligt mer i framtiden, för Systembolaget är billigast i världen”, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Bättre än guld och aktier

Som Dagens PS rapporterade om förra året har marknaden för exklusiva whisky-flaskor gett betydligt bättre avkastning än fina viner, guld eller aktiemarknadende senaste åren.

ANNONS
ANNONS

Webblanseringen är öppen till den 31 oktober klockan 23.59.

Systembolagets dyraste vin är champagnen Amour de Deutz Brut Millesimé, 2002 i en sexliters imperial-flaska för 56 000 kronor, enligt vinguiden.

Läs även: Maxa avkastningen – satsa på whisky istället för aktier [Dagens PS]