Att investera i whisky har aldrig tidigare varit så populärt som nu. I takt med att fler och fler upptäcker whisky som investeringsform, har efterfrågan ökat och priserna skjutit i höjden. Kan det vara något för dig?

Rare Whisky 101, en broker- och konsultfirma grundat av några av världens främsta whiskyexperter, sammanställer regelbundet Apex 1000 index. Baserat på priset på 1,000 samlingsvärda whiskysorter har indexet på knappa 10 år ökat från 138 till 936.

Det är en betydligt bättre avkastning än fina viner, guld eller aktiemarknaden har givit under motsvarande period. I en tjurmarknad kan visserligen vem som helst tjäna pengar, men att långsiktigt investera i whisky kräver kunskap och erfarenhet. 

Investera: var ska jag köpa min whisky?

Tidningen Decanter ger några tips för hur man skall gå tillväga om man vill investera i whisky. 

Precis som i vinbranschen ökar fusk och förfalskningar, vilket kan bli mycket dyrbara erfarenheter för en novis. Det gäller därför att vara noggrann med att undersöka de firmor man väljer att handla ifrån eller samarbeta med.

Leta upp specialister eller auktionshus med en trovärdig historik. De bästa firmorna har ett gemensamt intresse med dig som investerare att få en bra avkastning, och har expertisen som hjälper dig att hitta rätt whisky. 

ANNONS
ANNONS
Det är viktigt att ta professionell hjälp med whiskyurvalet vid investeringar. (Foto: Adam Wilson/Unsplash)
Det är viktigt att ta professionell hjälp med whiskyurvalet vid investeringar. (Foto: Adam Wilson/Unsplash)

Vilken whisky ska jag köpa?

Välj sorter du gillar – du kanske behöver dricka den en vacker dag.

Buteljeringar från nedlagda destillerier, begränsade upplagor och sorter som whiskyfirmor lagt ner är annars en bra utgångspunkt. Det finns mycket information att hämta via nätet – investeringsrekommendationer, whiskyrecensioner och prisstatistik är bara några exempel.

Det finns också investeringsfonder i whisky, ett annat alternativ. Här gäller det dock att vara extra noggrann med urvalet, eftersom det även här har förekommit en del svindlerier genom åren.

Förutom att investera i enstaka buteljer, går det också att handla i hela fat med åldrande whisky. Regelbundet erbjuder brokers och destillerier privatpersoner denna möjlighet, och i allt högre grad säljs fat för investering även på whiskyauktioner.

Läs mer: Vin spöar aktier – rekordpris för Grange