Dagens PS

Systembolagets beställningssortiment - monopolets räddningsplanka

Systembolagets beställningssortiment. Så räddades monopolet under förhandlingarna med EU. (Foto: TT)
Systembolagets beställningssortiment. Så räddades monopolet under förhandlingarna med EU. (Foto: TT)
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie
Uppdaterad: 03 apr. 2020Publicerad: 03 apr. 2020

Idag är det inte krångligare att beställa vin från Systembolagets beställningssortiment än från det ordinarie sortimentet. Så har det inte alltid varit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Sverige ansökte om EU-medlemskap mot mitten av 1990-talet, var en av de heliga principerna att Systembolagets monopol skulle bevaras.

Ryktet gick att det fnissades lite bakom kulisserna när Sverige förhandlade med EUs företrädare. Var Sverige verkligen villiga att acceptera så många eftergifter bara för att få behålla Monopolet?

Uppenbarligen ansåg man det hos den svenska sidan, med folkhälsoargumentet som det bärande skälet. Att Systembolagets verksamhet är en mycket lönsam affär för statskassan talades det mindre om.

Faktum är att den uppgång av alkoholkonsumptionen som skedde efter det svenska EU-inträdet raskt förbyttes mot sjunkande siffror. Men att det skulle bero på Systembolagets monopol är missvisande – minskningen av alkoholkonsumtionen per capita har varit större i många europeiska länder. Och där har man inga monopol.

Systembolagets monopol inte förenligt med EUs regelverk

Beställningssortimentet uppstod helt enkelt därför att Systembolagets monopol inte var förenligt med EUs regelverk. Det innefattar fri rörlighet av varor och konkurrensneutralitet. Eftersom Systembolagets inköpare bestämde vilka produkter som skulle finnas och inte finnas i våra Systembolagsbutiker, ansågs det bryta mot EUs regler.

Vips, kom Systembolaget fram med beställningssortimentet. Där kan importörerna själva erbjuda vilka viner som skall finnas tillgängliga för svenska vinkonsumenter. Visserligen bara via Systembolaget – men det räckte för att EU skulle godkänna den svenska kompromissen.

Det är mindre vanligt att du kan hitta vinerna från beställningssortimentet på butikshyllan – det styrs av den lokala efterfrågan och Systembolagets algoritmer, inte av din vänliga butikschef. Finns det tillräckligt stor efterfrågan på ett vin i beställningssortimentet finns möjligheten att det flyttas till ordinarie sortiment.

ANNONS

Enklare att beställa – även hemleverans

I början var det tämligen omständigt att få tillgång till vinerna i beställningssortimentet. Idag är det faktiskt lika enkelt att beställa vinerna som från det ordinarie sortimentet. Du kan lägga din beställning via Systembolagets hemsida och t o m få det hemkört till dörren. Hemleverans gäller ännu inte för hela landet, men alla ska få möjlighet till denna service senast 2021.

Det gömmer sig många fynd i beställningssortimentet, men det finns också en del stolpskott. Vi på Dagens PS kommer att fortsätta gräva efter de guldkorn som finns för att tipsa våra läsare.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

Robert Montgomerie
Robert Montgomerie

Gedigen vinkunskap efter många år i branschen som vinagent och vinimportör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS