Svenskarna är verkligen inga finsmakare när det kommer till vin. För de flesta svenskar är det prislappen som avgör mest när de väljer vin på systemet, enligt en ny Sifo-undersökning som WW Viktväktarna låtit genomföra. 

ANNONS

I undersökningen svarade hela 36 procent att det är priset som avgör vilken vinflaska man väljer på Systembolaget. Trenden är dessutom vanligare i storstäderna än i resten av Sverige. I städerna Stockholm, Göteborg och Malmö svarade 44 procent så, medan bara 31 procent svarade så i övriga delar av landet. 

Det skiljer sig heller inte så mycket mellan åldersgrupperna. 39 procent av svenskar i åldrarna 16 till 34 väljer gärna vin i budgetklassen, jämfört med 34 procent av de i åldersgruppen 35 till 55. Se hela listan på svenskarnas prioriteringar gällande vin nedan!

1. Prisklass (36%)
2. Fyllighet (28%)
3. Ursprung (23%)
4. Druva (21%)
5. Ekologiskt (21%)
6. Sockerhalt (14%)
7. Strävhet (10%)
8. Annat (9%)
9. Alkoholfritt (1%)

Minskad konsumtion

En annan sak som blev tydlig i undersökningen var att svenskarna dricker allt mindre. Alkoholkonsumtionen har totalt sett minskat i landet under 2000-talet och enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) sjönk drickandet med 6 procent förra året, jämfört med 2019.

”Minskningen beror framförallt på en kraftigt minskad resandeinförsel och lägre försäljning på restauranger”, säger Björn Trolldal på CAN.

Samtidigt trycker Karin Nileskog, kostexpert på WW Viktväktarna, på de hälsosamma fördelarna med att dricka mindre vin. “Den starka hälsotrenden har medfört positiva livsstilsförändringar för många.

Ska man konsumera alkohol så är det bättre att välja drycker med lägre procenthalt, färre kalorier och mindre socker. Det minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln om svenskarnas vinkonsumtion på WW Viktväktarna.

Läs mer: Labbodling ska rädda foie gras från existentiell kris – Dagens PS