Dagens PS

Labbodling ska rädda foie gras från existentiell kris

foie gras
Lyxvaran foie gras har mött hård kritik på grund av den kontroversiella produktionen. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 15 juli 2021Publicerad: 15 juli 2021

Lyxvaran foie gras har under senaste tiden stått inför en existentiell kris. Den kontroversiella tillverkningen har lett till förbud mot varan i flera länder, och nu letar man efter alternativa lösningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den fettiga delikatessen foie gras anses av många vara det mest lyxiga man kan äta. I Frankrike är gåslever djupt rotad i den traditionella matkulturen och äts ständigt på högtider som jul och nationaldagen. 

Etisk fråga

Men sagan om hur den dekadenta levern tillverkas är inte lika festlig. Processen är onekligen kontroversiell – man tvångsmatar fåglar flera gånger om dagen genom metallrör tills deras levrar sväller upp. Ganska så svårtsmält, ur ett etiskt perspektiv.

På grund av detta har produktion av foie gras förbjudits i flera länder. I New York, till exempel, får restauranger inte längre servera lyxvaran och i Storbritannien har det införts importförbud.

Lösningen i labbet

“Foie gras genomgår en existentiell kris”, säger Nicolas Morin-Forest, en av grundarna bakom franska Gourmey som vill kultivera slaktfri och djurvänlig köttproduktion. 

Gourmey har nämligen påhittigt lyckats komma underfund med hur vi ska kunna njuta av gåslever utan dåligt samvete. Svaret finner vi i labbet. “Vi kommer att dra full nytta av foie gras potential och frigöra produkten från kontroversen”, berättar han.

Företagets gåslever tillverkas av stamceller från ankor som kommer från ett befruktat ägg, genom en slags teknologisk IVF-behandling. Cellerna matas sedan med rätt näring så att de till slut formar den massa som önskas. Men den här metoden kan man i teorin odla vilket kött som helst.

ANNONS

Godkänt av EU

Men frågan är hur gott det egentligen är. Enligt tester ska Gourmeys foie gras faktiskt vara riktigt god, så pass god att man knappt kan skilja det från riktig foie gras.   

Nu återstår att se vad som väntar härnäst för Gourmey, men framtidssagan lär fortsätta i och med den 10 miljoner dollar stora investeringen från bland andra Point Nine och Air Street Capital. Till och med Europeiska Kommissionen och Frankrikes offentliga investeringsbank Bpifrance har gett sitt godkännande. 

Läs hela artikeln på Bloomberg.

Läs mer: Kokta fläsket stekt? Dansk grisjätte stäms om klimatet – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS