Några riktigt kungliga viner går inom kort under klubban när prins Robert av Luxemburg säljer delar av sin unika vinsamling på Sotheby´s till förmån för cellsjukdomar skriver Robb Report.

ANNONS

Kan dyra viner bota sjukdomar? När prins Robert av Luxemburg auktionerar ut mer än 4 200 flaskor från sin privata vinsamling till förmån för mitokondriella sjukdomar kan det åtminstone inte skada.

Dyrbara droppar

Auktionen som går av stapeln på Sotheby´s den 21 maj är utöver den årliga Hospices de Beaune-auktionen en av de största av sitt slag och  har även ett mycket högt värde.

Totalt beräknas flaskorna inbringa omkring 2,8 miljoner dollar, motsvarande 28 miljoner kronor, där de individuella partierna sträcker sig från 1500 hela vägen upp till 900 000 kronor.

Bland de mer framstående vinflaskorna i samlingen återfinns historiska årgångar av Château Haut-Brion, inklusive flaskor med mer än ett sekel på nacken.

”Denna auktion kombinerar ett urval av mycket sällsynta viner, av oklanderlig härkomst och skick, med generositeten och filantropin från en dedikerad del av vingemenskapen”, säger Jamie Ritchie, världsomspännande ordförande för Sotheby’s Wine & Spirits, i ett uttalande.

Behandla och bota sjukdomar

De pengar som vinet drar in ska doneras till PolG Foundation, en stiftelse som bildats av prins Robert och hans fru June med syftet att behandla och bota mitokondriella sjukdomar, vilket enkelt förklarat är en grupp sjukdomar som uppstår i kroppens celler.

Till prinsens viner tillkommer också bidrag från kungafamiljens vänner och familj. Däribland en Bordeaux-upplevelse för sex personer på Domaine Clarence Dillon värd mellan 10 000 till 15 000 dollar, motsvarande 150 000 kronor, liksom ett antal unika 12-liters flaskor Haut-Brion och La Mission Haut-Brion från 2009, värda mellan 500 000 – 800 000 kronor per parti, skriver Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Kunglig samling

Sammantaget en kunglig samling viner som prins Robert är mycket nöjd med och inte räds att skiljas från.

”När jag först fick idén att tömma min källare på det här ganska offentliga sättet, fanns det inte en minuts tvekan från min familj. Tack vare allas generositet har vi nu lyckats sätta ihop en av de allra finaste vinsamlingarna som Sotheby’s någonsin har tagit ut på auktion”, säger han i ett pressmeddelande.

Läs även: Bourgogneviner går som smör på Sotheby´s [Dagens PS]