Förfalskningar förekommer överallt, så även i whiskybranschen. Av det skälet har University of Technology i Sydney tagit fram den elektroniska enheten Nos.e som kan sniffa upp falsk whisky, skriver Robb Report.

ANNONS

Världens whiskyälskare kan andas ut. Detta sedan University of Technology Sydney under ledning av Professor Steven Su utvecklat en unik enhet i ett försök att bekämpa förfalskningar av de gyllene dropparna.

Efterliknar den mänskliga näsan

Innovationen som går under benämningen Nos.e, ska enligt uppgift efterlikna den mänskliga näsan och kunna känna av huruvida whiskyn som testas är falsk eller inte inom loppet av fyra minuter. Enheten ska även kunna identifiera faktorer som varumärke, stil och vilken region whiskyn kommer från, skriver Robb Report. 

Enkelt förklarat består enheten av åtta gassensorer som när de kommer i kontakt med ett litet whiskyprov detekterar och utvärderar dryckens  doftmolekyler. Utifrån den data som Nos.e upptäcker använder man sig sedan av algoritmer för att identifiera vilken whiskysort det rör sig om och vilka specifika egenskaper drycken har.

Teknik som onekligen skulle underlätta när det kommer till att undvika förfalskningar, vilket visat sig vara ett vanligt förekommande problem i dryckesbranschen.

En studie från 2020 gjord av Scottish Universities Environment Research Center, SUERC visar att närmare 40 procent av de whiskyflaskor som som såldes under 2018 antingen var falska eller destillerade under ett annat år än det som påstods på etiketten.

Whisky
En manick med näsa för whisky. (Bild: University of Technology Sydney)

Träffsäker och snabb

Men fungerar det verkligen? Svaret är ja. I ett test som publicerades i magasinet IEEE Sensors Journal användes Nos.e för att identifiera skillnaderna mellan tre single- och tre blended maltwhiskys av märkena Johnnie Walker, Ardbeg, Chivas Regal och Macallan. Enheten lyckades då på mindre än fyra minuter pricka både rätt region och varumärke, skriver Robb Report.

Nu hoppas Professor Su på University of Technology Sydney att Nos.e ska kunna gå om liknande detektorer,  tack vare sin precision och snabbhet.

”Hittills har skillnaderna mellan whisky krävt antingen en utbildad whiskykännare, som fortfarande kan ha fel, eller en komplex och tidskrävande kemisk analys av forskare i ett labb. Så, att ha en snabb, lättanvänd, realtidsbedömning av whisky för att identifiera kvaliteten och avslöja eventuella förfalskning eller bedrägerier, kan vara mycket fördelaktigt för både avancerade grossister och köpare”, säger Su i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Utöver att spåra upp falsk whisky ser man även att tekniken bör kunna användas för att fastställa legitimiteten hos vin, konjak och parfymer och långsiktigt kunna tillämpas medicinskt, skriver Robb Report. 

Läs även: Systembolaget testar digital sommelier [Dagens PS]

Läs även: Därför trendar vin och NFTs [Dagens PS]