Dagens PS

Så smakar rekordheta kryddan: "Brinner i magen"

krydda
Välkommen att bekanta dig med Pepper X – Världens hetaste krydda. (Foto: Guinness World Records
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 okt. 2023Publicerad: 23 okt. 2023

Det kör inga formel 1-bilar på gatorna. Istället hukar vi i våra vanliga Volvo och Toyota. Ungefär samma skillnad är det mellan en vanliga krydda – och det här.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny chili har presenterat sig.

Namnet är Pepper  X och den petar ned Carolina Reaper från den tron som lyder ”Världens hetaste”.

När Guinness rekordboks kontrollanter frågar kan den stolt uppge att den når 2,69 miljoner Scoville Heat Units, det mått man mäter just den här sortens hetta i.

Vill du ha ett måttstock på hur hett det faktiskt är så har en vanlig jalapeño 3 000-8 000 SHU i sig, rapporterar Robb Report.

Pepper X – som en rymdfärja

Eller som Ed Currie hos Puckerbutt Pepper Company, som skapat den nya rekordhållaren, uttrycker det hos Washington Post:

”Jalapeñon är en rullskridsko. De här superheta är rymdfärjor”.

Det har tagit närmare tolv år att göra Pepper X perfekt och lika många år av odlingar för att få exakt den smak och hetta Currie var ute efter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

En krydda som brinner

Njutbar?

Inte särskilt.

Pepper X sägs ha en jordig smak men bara någon sekund. Sedan förvandlas den till en eldsvåda i magen.

En mage som brinner i tre timmar och ger magkramper i ytterligare fyra, är beskrivningen.

”Det gör bara galet ont”, erkänner Ed Currie.

Sverige inte så hett

I Sverige, känt som Landet Lagom, behåller vi det epitetet. Åtminstone i relation till chilin.

ANNONS

Nio chilisorter är frekventa här och de håller sig på en i sammanhanget mild skala.

Pimiento de padron, ancho chili, chipotle, jalapeño, cayenne, torkad aji amarillo, piri piro och habanero är – tillsammans med grön, gul och röd peppar – vad vi håller oss till.

Utan att behöva använda brandslang efter maten.

Columbus fel – det också

När det gäller grön, gul och röd peppar, fick de sitt namn när världens mest kände snedseglare, Christopher Columbus, upptäckte chilin i Västindien.

Peppar och chili är inte släkt men får efter den båtfärden med strandhugg finna sig i att vara utbytbara namnmässigt i just det här sammanhanget.

Relaterad läsning:

Chilibrist hotar ikoniska såser – Dagens PS

ANNONS

Åtta udda drinkar som trendar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS