Dagens PS

Så mycket sprit får du gårdshandla 2025

Regeringen vill släppa gårdsförsäljning av alkohol fri
Regeringen slår ett slag för mer och friare alkoholsälj genom gårdsförsäljning. Här Jakob Forssmed (KD), Ulf Kristersson (M) och Lina Nordquist (L). (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Regeringen går nu vidare med ett förslag om gårdsförsäljning av alkohol. Förslaget kan vara verklighet första halvåret 2025.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen går nu vidare med att införa gårdsförsäljning av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholhaltiga drycker i Sverige, samtidigt som Systembolagets monopol värnas. En lagrådsremiss planeras bli beslutad i närtid.

Det meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en pressträff onsdag.

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har debatterats under lång tid och utretts tre gånger, med olika resultat.

Det förslag som regeringen nu lägger kan vara verklighet första halvåret 2025.

”Efterlängtad frihetsreform”

Möjligheten att kunna sälja mer alkohol till fler människor på fler platser beskrevs av statsministern som en ”frihetsreform”.

”Det här är en efterlängtad frihetsreform som öppnar för en växande bransch att fortsätta utveckla sig. Företagare som med hantverk och passion drivit sin näring med begränsade möjligheter att sälja sin produkt, ska nu kunna göra just detta. Kunder som besöker vingårdar och mikrobryggerier, ska ha möjlighet att köpa med sig några flaskor hem och svensk besöksnäring ska kunna växa”, slog statsministern fast.

ANNONS

Senaste nytt

”Godtyckligt och krångligt”

ANNONS

”Vi vet att många besökare i dag uppfattar det som godtyckligt och krångligt att man inte får köpa med sig produkter från ett besök. Nu kommer vi att för första gången kunna gå vidare med ett förslag kring gårdsförsäljning, något som ingen annan tidigare regering lyckats med”, sade hans sekundant och socialminister Jakob Forssmed.

Forssmed beskrev, något prosaiskt reformen som att den ”handlar i grunden om att kunna ta med sig något hem från ett förhoppningsvis givande besök som kompletterar och fullbordar besöksupplevelsen”.

”Skapar fina minnen”

”Den här reformen stärker besöksnäringen och skapar fina minnen, samtidigt som folkhälsan värnas. Vi hoppas och tror att gårdsförsäljning ska kunna bli verklighet i Sverige nästa år”, inflikade Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.

Alla dryckesslag kommer att omfattas av reformen. Det krävs ingen egen odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit.

Vintillverkare ska dock odla sina egna druvor för att komma ifråga för gårdsförsäljning.

Försäljningen ska få ske på ett försäljningsställe, i direkt anslutning till tillverkningsstället eller odlingsstället.

Så mycket får vi handla

ANNONS

Begränsningen är att det ska handla om småskalig och hantverksmässig produktion och att varje besökare ska kunna köpa 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker. 

Regeringen hävdar att reformen ”värnar” Systembolagets monopol, genom att det kommer att vara ”en tydlig skillnad mellan den försäljning som sker på Systembolaget och den försäljning som sker direkt hos producenten, som i enlighet med utredningens förslag ska ske ”i samband med ett betalt studiebesök”.

Läs mer:

Nytt förslag: “Låt gårdarna sälja öl och vin via app”. Dagens PS  

Ökad förlust för Mackmyra – vill se gårdsförsäljning. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS