Dagens PS

Nytt förslag: "Låt gårdarna sälja öl och vin via app"

S vill låta gårdar sälja vin och öl via app
Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli presenterar Socialdemokraternas förslag till hur gårdsförsäljning av öl och vin ska styras upp. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

En app utformad för att möjliggöra gårdsförsäljning. Socialdemokraternas lösning för att låta små vin- och ölproducenter sälja smidigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Före detta socialministern Lena Hallengren, numera Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, och Fredrik Lundh Sammeli, S-märkt vice ordförande i riksdagens socialutskott, har nu presenterat partiets förslag till hur en gårdsförsäljning av alkohol skulle kunna se ut.

Grunden i förslaget är att ge Systembolaget i uppdrag att utforma ett gårdsförsäljningssortiment, med produkter från småskaliga svenska och europeiska producenter.

Beställa ur sortimentet

”Via en app för gårdsförsäljning ska man sedan kunna beställa varor ur sortimentet som levereras av Systembolaget”, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Enligt Socialdemokraterna kan det här möta besöksnäringens önskemål om en gårdsförsäljning av alkohol.

Det skulle göra det möjligt för en kund att köpa alkoholen i samband med provsmakning hos en lokal producent.

ANNONS

Senaste nytt

Systembolagets ansvar

Samtidigt ser man till att det är Systembolaget som, under säkrade former, står för den faktiska försäljningen.

ANNONS

”Vårt förslag kan genomföras omgående och vara på plats i närtid. Vi vill också se över möjligheten för lokala producenter att bli ombud för Systembolaget så att de kan lämna ut sina egna och andras produkter”, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Då faller monopolet

Lena Hallengren förklarade under presskonferensen varför gårdsförsäljningen riskerar att fälla det svenska alkoholmonopolet.

”Det svenska alkoholmonopolet bygger på att bara Systembolaget får sälja alkoholhaltiga drycker över 3,5 procent. Öppnar vi upp för andra försäljare så har vi frångått grunderna i ett monopol”, förklarade hon.

”Monopolet avskaffas”

”Eftersom alla försäljare i EU ska behandlas lika kan det svenska alkoholmonopolet då utmanas i EU-domstolen vilket skulle kunna leda till att alla europeiska aktörer får lov att sälja alkohol på den svenska marknaden – då är det svenska alkoholmonopolet avskaffat”.

Hallengren kritiserade också högerregeringens och SD:s arbete kring gårdsförsäljning.

”Moderater och sverigedemokratiska politiker verkar märkligt obrydda inför de här konsekvenserna. En misstanke är att man kanske tycker att alkohol mycket väl skulle kunna säljas i mataffären. Det är en åsikt man kan ha men då får man vara öppen med det så att det kan debatteras”, sade Hallengren.

ANNONS

”Vårt viktigaste verktyg”

”Om regeringen skulle lägga fram ett förslag som gör att monopolet faller så har vi förlorat vårt viktigaste verktyg i arbetet för folkhälsa och för att begränsa tillgängligheten för unga att köpa alkohol”, tillade hon.

”Öppnar du för en parallell försäljning vid sidan av Systembolaget så har du inte längre ett monopol och vi vet att vinproducenter ute i Europa följer det här och är beredda att utmana monopolet”, tillade Fredrik Lundh Sammeli.

Läs mer:

Gårdsförsäljning bara för små: “Horribelt”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS