Dagens PS

Ökad förlust för Mackmyra - vill se gårdsförsäljning

Mackmyra, kvartalsrapport, gårdsförsäljning
Mackmyra har släppt sin kvartalsrapport. Whiskybolagets förlust ökade under första kvartalet. Nu hoppas bolaget på att regeringen ska fatta beslut om gårdsförsäljning. (Foto: Press)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 05 maj 2023Publicerad: 05 maj 2023

Mackmyras förlust ökade under första kvartalet. Nu vill bolaget att riksdagen fattar beslut om gårdsförsäljning ”en viktig del.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I sin kvartalsrapport redovisar svenska wiskybolaget Mackmyra ett rörelseresultat på minus 4,3 miljoner kronor. Det är en försämring med 2,9 miljoner kronor från föregående år.

Svag konsumentmarknad

”Det första kvartalet 2023 har inneburit en fortsatt generellt svag konsumentmarknad. Stigande räntor, hög inflation och en osäkerhet kring hur lång och djup den förväntade lågkonjunkturen blir, har skapat en pessimistisk konsument som sparar in på stora delar av den konsumtion som inte är nödvändig”, skriver Mackmyras vd Johan Larsson i ett pressmeddelande.

Nettoomsättning under första kvartalet uppgår till 16,8 miljoner kronor, en försämring med 17 procent. Bruttoresultatet under samma period uppgår till 7,9 procent, en försämring med 2,8 miljoner kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Rekordförsäljning för Mackmyras Reserve

Däremot nådde försäljningen för Reserve (fat) all-time-high under första kvartalet till totalt 7,3 miljoner kronor.

”Detta är naturligtvis ett stort styrkebesked för den långsiktiga strategi som Mackmyra valt. Genom en högre aktivitetsnivå, fokus på rätt saker och ett attraktivt erbjudande så har vi under kvartalet kunnat leverera ett mycket starkt försäljningsresultat trots de kraftiga omvärldsfaktorerna”, skriver Johan Larsson.

Vill se gårdsförsäljning snarast

ANNONS

En viktig del för Mackmyra är att riksdagen fattar beslut om att tillåta gårdsförsäljning. För att bolaget ska kunna fortsätta utveckla sin besöksverksamhet kring Mackmyra och destilleriet i Gävle.

Men ur bolagets perspektiv måste förslaget om produktionsvolymer tas bort eller omarbetas avsevärt. Enligt förslaget som ligger skulle spritproducenter vars produktionsvolym överstiger 75 000 liter inte tillåtas bedriva gårdsförsäljning.

”För Mackmyra är det av stor vikt att gårdsförsäljning snarast införs, men det måste ske med en mer frihetlig inställning till samtliga producenters möjligheter att delta.”

Mackmyras aktie har de senaste två åren fallit med 60 procent, skriver Dagens industri.

Läs mer: Tung förlust för Mackmyra

Trendbrottet – nu går matpriserna ner

ANNONS

Veckans vintips: Bubbel för alla tillfällen och humör

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS