Uteserveringar är fantastiskt. Det tycker råttor också. När restaurangbranschen lider akut personalbrist befarar man att råttproblemet i innerstaden ska eskalera i sommar.

ANNONS

Med sommar och sol inför dörren vaknar krogar och uteserveringar till liv. Baksidan av myntet är dock mindre angenämt eftersom matservering utomhus leder till att antalet råttor ökar i innerstäderna.

Älskar uteserveringar

Särskilt utsatta är de områden som rymmer många restauranger, till exempel gågator där uteserveringar avlöser varandra. En miljö som både fåglar och råttor uppskattar.

”Uteserveringar på trädäck är perfekta för råttorna. Då kan de springa mellan restaurangerna under skydd. Där kan ingen komma åt dem och matresterna som ramlar ner går inte städa bort”, säger Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor.

Det gör städning och förebyggande åtgärder till en avgörande fråga. Inte minst i en tid då stora delar av krogbranschen lider akut personalbrist och behovet av arbetskraft till hotell- och restaurangbranschen är rekordstort, med hela 25 000 vakanser.

”Vår rädsla inför just den här sommaren är att många kommer tvingas jobba med begränsade personalstyrkor vilket då kan leda till att den viktiga avplockningen blir lidande när servispersonalen måste prioritera nya gäster, säger Johan.

Renhållning A och O

Utöver de uppenbara riskmiljöerna förknippade med uteserveringar och kroghäng lever råttorna också upp i det allmänna folkliv som råder på gator, torg och i parkerna under sommarmånaderna. Något som befaras öka ytterligare när pandemins restriktioner tagits bort.

Så hur minskar man riskerna för att råttorna dansar på bordet i sommar?

ANNONS
ANNONS

”Alla matrester vi lämnar efter oss lockar fram råttorna, vi måste bli bättre på att hålla rent helt enkelt”, avslutar Johan Peterson.

Läs även: Sommarens spelningar på Gröna Lund – hela listan [Dagens PS]