Putin har förbjudit alla utländska mousserande viner att kallas för champagne. Namnet får endast användas av ryska vintillverkare.

ANNONS

Rysslands president Vladimir Putin signerade i fredags en lag som förbjuder alla utländska mousserande viner att benämna sig som champagne. Endast ryska mousserande viner får använda ordet på flaskor och i marknadsföring, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Alla andra länder får endast kalla sig för mousserande vin.

Champagne är sedan 1891 ett skyddat varumärke och innebär att endast mousserande viner som producerats in Champagne regionen i Frankrike får bära namnet. Skyddet gäller inom EU och i fler än 70 andra länder inklusive USA, Australien och Kina. Rysslands nya lag är unik och ett brott mot trenden av standardisering av den globala vinmarknaden.

Moët Hennessy lämnar Ryssland

Moët Hennessy som ingår i LVMH koncernen, en av världens största producenter av lyxprodukter, har valt att lämna den ryska marknaden. De skickade ett brev till AST, deras ryska distributör, där de meddelade att de säger upp sina leveranser av champagne till Ryssland.

”Jag kan bekräfta att brevet existerar och att det är berättigat”, säger Leonid Rafailov, vd på AST, till AFP. Beslutet innebär att kända Champagne-märken som Moët & Chandon, Veuve Clicquot och Dom Pérignon kommer ej att finnas att köpa inom landets gränser.

Sebastien Vilmot, regionschef för Moët Hennessy i Ryssland, har inte uttalat sig offentligt om företagets policy, men Rafailov har meddelat att Vilmot har sagt att leveransstoppet endast är temporär åtgärd innan en permanent lösning kan hittas. För att få sälja enligt reglerna så måste företaget göra en ny produktregistrering samt uppfylla andra administrativa krav.

”Det blir inte statskupp”

Moët Hennessys andel av den ryska vinmarknaden är ännu ganska liten och vissa hävdar att det deras saknad inte kommer att nämnvärt påverka marknaden.

”Om det inte går att får tag på Moët, som kommer det inte att bli statskupp och den ryska eliten kommer inte att begå självmord”, säger Vadim Drobiz, expert på den ryska vinmarknaden, till AFP.

ANNONS
ANNONS

 

Läs även: Lyxbolaget köper Jay-Z champagnemärke [Dagens PS]

Läs också: Bernard Arnault rikast i världen – går om Jeff Bezos [Dagens PS]