Dagens PS

Ny studie: Vin kan förebygga diabetes

diabetes
Enligt en ny studie kan vin minska riskerna för diabetes typ 2. (Bild: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 05 mars 2022Publicerad: 04 mars 2022

Människor som dricker vin till sina måltider kan löpa en lägre risk att utveckla diabetes typ 2. Det visar en ny studie författad av Hao Ma, biostatistisk analytiker vid Tulane University Obesity Research Center i New Orleans, USA. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vin mot diabetes

Att vin skulle kunna ha gynnsamma effekter när det kommer till att utveckla diabetes kan låta osannolikt. Kanske även hoppfullt för vissa.

Likväl är det vad som framkommit i en färsk studie som nyligen presenterades vid American Heart Association’s hälsokonferens Epidemiology, Prevention, Lifestyle and Cardiometabolic Health.

Efter att ha analyserades data från 312 400 patienter kunde man då konstatera att de som regelbundet intog alkohol till sina måltider löpte en 14 procent lägre risk att utveckla diabetes, än de som inte drack alls.

En hälsofördel som enligt forskarna endast kunde upptäckas bland de patienter som intagit alkohol i samband med sina måltider, skriver Bloomberg. Man fann även att effekterna var som allra mest gynnsamma bland de patienter som valt vin framför andra alkoholhaltiga drycker.

ANNONS

Senaste nytt

Vin bättre än öl och sprit

Det gick även att påvisa att mängden alkohol och dess eventuella effekter påverkades av vilken typ a dryck patienterna valt.

I de fall man drack en större mängd vin var riskerna att utveckla diabetes typ 2 fortsatt låga, att jämföra med större mängder av öl eller sprit som ökade riskerna för sjukdomen.

ANNONS

“Budskapet med den här studien är att vin i måttliga mängder till måltider kan förhindra diabetes typ 2 om du inte har ett annat hälsotillstånd som kan påverkas negativt av måttlig alkoholkonsumtion”, sade studiens författare Hao Ma, biostatistisk analytiker vid Tulane University Obesity Research Center i New Orleans, USA, i samband med att studien presenterades.

Hao Ma förklarade också att de studier som tidigare gjorts på ämnet fokuserat på hur mycket människor dricker snarare än hur och när de gör det, vilket alltså visat sig vara relevant för den här studien.

Vita kvinnor i majoritet

Studien bygger på data från 312 400 patienter som följts upp löpande under en period på elva år. Bland dessa led ingen av några underliggande sjukdomar som till exempel diabetes, hjärt-kärlsjukdomar eller cancer när studien inleddes.

De personer som av olika skäl drog ned på sin alkoholkonsumtion under arbetes gång uteslöts ur studien. Medelåldern bland deltagarna var 56 år. Av dessa var mer än hälften kvinnor och 95 procent vita av europeisk härkomst.

Vid slutet av studien hade närmare 8600 patienter av startgruppen utvecklat diabetes typ 2, skriver Bloomberg.

Alkohol i måttliga mängder

I ljuset av dessa resultat är det förstås viktigt att poängtera att de som i dagsläget inte dricker alkohol inte ska se studien som ett skäl att börja.

ANNONS

De som tvärtom dricker alkohol regelbundet gör klokt i att diskutera eventuella för- och nackdelar med sin läkare. Framförallt då när det gäller regelbundet intag av alkohol i måttliga mängder.

Med måttligt drickande avser man i sammanhanget ett glas vin eller annan alkoholhaltig dryck per dag för kvinnor och upp till två glas när det gäller män.

Med det sagt är det alltid kontroversiellt och förknippat med en viss risk att presentera nya rön kring hälsa och alkohol. Eller som i det här fallet tillsammans med en folksjukdom som diabetes.

Något som Robert Eckel, tidigare vd för American Heart Association underströk i samband med att studien presenterades.

“Dessa data tyder på att det inte är alkoholen med måltider utan andra ingredienser i vin, kanske antioxidanter, som kan vara faktorn för att potentiellt minska nyuppkomna diabetes”, sade han enligt Bloomberg.

Enligt Eckel är det också viktigt att definiera och validera vilken typ av vin som ger vilka resultat.

Även författarna och forskarlaget bakom studien medger att den har vissa begränsningar. Till exempel att studiens data bygger på data som rapporterats in av testpersonerna själva, liksom att majoriteten av dem var vita av europeisk härkomst.

Något som gör det svårt att generalisera  fynden till andra populationer. Forskningen har heller ännu inte granskats av experter, skriver Bloomberg.

ANNONS

Läs även: Svensk mjukvara används för diagnostik av leukemi

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS