Dagens PS

Nya heta bar-trenden växer

Nya heta bar-trenden växer
Den hetaste trenden med designade drycker använder en bas av till exempel tomat, sparris, ruccola. Bild: Kike Salazar/Unsplash
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 03 aug. 2023Publicerad: 03 aug. 2023

Mixen av grönt och drinkar är den hetaste bar-trenden. ”Det går lika bra med selleri” förkunnade Sven Melander i SVT, och 20 år senare får han definitivt rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En våg den senaste bar-trenden, ”craft bartending”, har fört bartendrars och kockars värld närmare varandra än någonsin tidigare.

”Idag definierar jag mig inte längre som bartender, utan bara som restaurangägare”, säger Lucas Maraton.

Bartender-virtuosen säger att han idag får lika mycket utlopp för sin kreativitet i köket som han får bakom bardisken.

Trenden sprider sig

I Bordeaux har han slagit sig ihop med en meriterad trio av mixologer och kockar och öppnar ett etablissemang med det passande namnet ”Symbiose”, skriver Le Monde.

Lucas Maraton är där, tillsammans med Simon Chollet, Félix Clerc och Thomas Nero, ett exempel på bar-trenden som sprider sig.

ANNONS

Senaste nytt

”Delar med sig”

På livliga Quai des Chartrons vid Garonnes strand finns denna gourmetbistro och bar som fungerar som en fusion byggd på synergier mellan kulinariska skapelser och drycker.

ANNONS

“Kockar och bartendrar delar med sig till varandra av produkter, kunskap och teknik”, förklarar Lucas Maraton som har en barkarriär i Paris bakom sig.

Ohämmad kreativitet

På ”Symbiose” blandas grillade skal av jordärtskocka, svart majsvinäger, mandelsmör, örter och kryddor som alla kommer ur deras grönsaksträdgård med calvados, gin eller populära japanska plommonlikören umeshu i en samling anrättningar – kalla dem cocktails eller appetizers – som präglas av ohämmad kreativitet.

Gränsöverskridande

Det sker på samma sätt som kocken Félix Clerc boostar sin ricotta- och örtquenelle med gurka- och vodkavatten, sin bläckfiskcarpaccio med en mezcalpepparkräm eller sin kyckling¬ och shitake-ravioli med en flamberad kycklingbuljong med ”överfast” rom, refererar Le Monde.

Trenden breder ut sig även i den franska huvudstaden. Det handlar om ett gränsöverskridande närmande mellan barer och restauranger som delar en gastronomisk vision.

Cocktail-topplista

”Om jag var tvungen att göra det igen, skulle jag välja en köksspecialisering snarare än en bar efter min yrkesexamen”, erkänner till och med Léa Rouel, 25, bartender på The Cambridge Public House i Paris tredje arrondissement.

ANNONS

De skapelser Léa gjort, designade med drycker på en vegetabilisk bas av tomat, sparris, ruccola med mera, har just gett en plats på listan över morgondagens främsta franska bartenders.

Den trendkänsliga listan presenterades i början av juni på den 15:e upplagan av mässan Cocktail Spirits.

Läs även: Åtta udda drinkar som trendar (Dagens PS)

Läs även: “Skandi-sommar” lockar efter hettan i Sydeuropa (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS