Dagens PS

Hundratals miljoner vinetiketter kan behöva förstöras

vinetiketter
Europas vinproducenter rasar mot kommissionens ändrade regler – som börjar gälla redan i veckan. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 04 dec. 2023

Europeiska kommissionens nya riktlinjer för märkning av vinflaskor presenterades i sista minuten – hotar redan tryckta etiketter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med 8 december måste viner och aromatiserade vinprodukter komma med en förteckning över ingredienser och näringsvärde på baksidesetiketten.

Den nya lagen har tillåtit en QR-kod med bara ett “i” – men nu kräver Europeiska kommissionen att producenterna skriver ut ordet “ingredienser” vid koden.

Nu riskerar hundratals miljoner redan tryckta vinetiketter att behöva förstöras, menar den europeiska vinnäringens branschförening.

Läs mer: Fräcka stölden: Köpte årgångsvin med falska sedlar – Dagens PS

EU: Haft två år på er

Nu riktar man skarp kritik mot kommissionen för att komma med sista-minuten-ändringar som är omöjliga att åtgärda i tid, skriver The Drinks Business.

“Vi ber därför att kommissionen brådskande ändrar riktlinjerna”, säger europeiska vinnäringens vd Mauricio González.

Europeiska kommissionen menar å sin sida att vinsektorn haft två år på sig att anpassa sig till den nya lagen – och att de vinetiketter som redan cirkulerar på marknaden inte behöver förstöras eftersom reglerna inte gäller viner som är producerade före 8 december 2023.

ANNONS

“För de flesta viner bör de nya bestämmelserna genomföras endast från skörden 2024”, säger Olof Gill, talesperson för EU:s handel och jordbruk.

Läs mer: Bekännelsen: Köper vin för att imponera – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS