Vinodlare över hela världen ställs inför svåra utmaningar som en följd av coronapandemin. Många vinfirmor har en betydande del av sina intäkter från vinturism och direktförsäljning – här har efterfrågan i princip avstannat. Lockdown gör att säsongsarbetare inte får resa fritt. Och vad händer då med vinskörden?

ANNONS

Arbetet i vingården pågår i princip året om. Det handlar om beskärning, bekämpning av skadliga organismer och andra moment som är nödvändiga för skötseln. Den viktigaste årliga händelsen är naturligtvis skörden. Om den är hotad så blir det färre druvor, sämre kvalitet – eller helt enkelt inget vin alls.

Lockdown en utmaning

Druvorna plockas antingen för hand eller skördas maskinellt. Den handplockade skörden är mycket arbetsintensiv. Målsättningen är att skörda när druvorna har uppnått optimal mognad, och då vill man att det ska gå så fort som möjligt. Annars sjunker kvaliteten på druvorna – och därmed vinet.

För att ha tillräckligt med arbetskraft behöver ofta säsongsarbetare anlitas. Den lockdown som pågår i de vinodlande länderna är en utmaning – speciellt eftersom arbetskraften ofta är migrantarbetare. 

Södra halvklotet först ut med skörden

På vårt södra halvklot skördas druvorna på våren, till skillnad från på hösten hos oss på norra halvklotet. Ett vin från en given årgång är alltid ett halvår äldre om det kommer från exempelvis Argentina eller Australien, än ett vin från Europa.

Först ut att skörda under rådande coronapandemi är alltså södra halvklotet. Extrem sommarvärme och torka har gjort att man skördat upp till en månad tidigare än normalt i exempelvis Argentina och Chile. Man har därmed lyckats klara av det mesta av skördearbetet innan coronarestriktioner har införts.

Bränder och demoner i Australien

”I år trodde vi att förödande bränder över hela Australien och perioder med 40-gradiga dagstemperaturer skulle utgöra de svåraste hindren för vinmakandet” säger Penfolds chefsvinmakare Peter Gago till Wine Spectator. ”Och sedan landade en sub-mikroskopisk demon i tystnad på vår kontinents stränder.”

Chefsvinmakare Peter Gago hos berömda Penfolds: ”Det har landat en sub-mikroskopisk demon.” (Foto: Penfolds/Treasury Wine Estates)
Chefsvinmakare Peter Gago hos berömda Penfolds: ”Det har landat en sub-mikroskopisk demon.” (Foto: Penfolds/Treasury Wine Estates)

Peter Gago är tillfreds med druvornas kvalitet, och erbjuder ett historiskt perspektiv: ”Vin har framställts på vår jord under tusentals år, i goda och dåliga tider. En del storartade viner gjordes under tvång eller restriktioner under bägge världskrigen.”

Penfolds är för övrigt producent av Veckans Vinfynd som är från årgång 2018. Just 2018 var ett år som gav rikliga skördar över stora delar av vinvärlden. Det gör att det inte råder någon global brist på vin, trots att 2019 gav en sämre skörd än normalt.

ANNONS
ANNONS

Höga skatter påverkar priset

Vinpriser förespås sjunka tillsammans med en minskande global efterfrågan under 2020 beroende på coronapandemin. Det behöver inte automatiskt innebära att vinflaskan på Systembolaget blir billigare. Våra höga skatter och svaga valuta påverkar också priset i hög grad.

Hur vinskörden på norra halvklotet blir återstår att se. Förhoppningsvis har pandemin klingat av och restriktionerna lättats om det halvår som är kvar. Vi behöver i alla fall inte oroa oss för att sitta med tomma glas – det verkar finnas vin så att det räcker.

Läs mer: Striden igång – är korken stekt?