Dagens PS

Is i vinet – livräddare eller rysare?

Vin Is
Isbitar i vinet eller inte? En riktig dealbreaker enligt vissa.(Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 aug. 2023Publicerad: 23 aug. 2023

Det går trender i allt. Vissa mer utskällda än andra. En av dessa rör is och vin, och huruvida de båda hör ihop. Om de ens gör det. Vi låter dig avgöra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är onekligen ett dilemma.

Du längtar efter ett iskallt glas vin, men vägrar att addera en isbit till ekvationen eftersom du inte vill att det den ädla drycken ska spädas ut.

Här skulle säkert vissa hävda att det må vara hänt, medan andra ryser av bara tanken. Tur är väl då, att det utöver is i vinet, finns andra knep att ta till.

Vi överlåter till dig att välja mellan nedan alternativ. Kanske även våga dig på en isbit.

  1. Kylskåpet.
    Nyckeln till iskallt vin stavas inte helt oväntat framförhållning. Placerar du vinet i kylen två timmar innan du ämnar servera det, kommer temperaturen att vara perfekt.

    Är det rött vin som står på menyn kan även det placeras i kylen under 20 minuter eller mer, beroende på dina preferenser, skriver The Drinks Business.
  2. Frysen.
    Alla har någon gång gjort det, och värre saker har ju faktiskt hänt. De gånger framförhållningen inte är på topp, men spontaniteten är det, kan frysen vara ett full gott alternativ under cirka tjugo minuter.

    Viktigt är dock att komma ihåg att ta ut vinet. Såvida du inte föredrar alkoholhaltig isglass förstås.
  3. Ishink.
    Det kan vara ett av de mest vedertagna tricken, när det kommer till att kyla vin. Ändå är det många av oss som inte optimerar ishinkens potential.

    Det gör du genom att sikta på ett 2:1-förhållande mellan vatten och is, eftersom det utökar såväl kylyta som effektivitet. Vill du verkligen briljera tillsätter du även en kopp salt, som får den smältande isen att kyla ner det saltade vattnet under fryspunkten.
  4. Frysta vinkuber.
    Även detta tips vänder sig till dig som sätter en ära i framförhållning och älskar picknick. Här fyller du helt enkelt dina vanliga isbitsbricka med vinet som ska serveras och placerar det i frysen.

    Vinkuberna kommer givetvis att smälta i glaset, precis som vanlig is, men tillföra mer arom och smak än vatten, menar The Drinks Business.
  5. Vin med is.
    Sist men inte minst, vattendelaren, som blivit utskällt och trendat på TikTok, och kort och gott kallas “wine on the rocks” – vin med is.

    En kombination som antas ha sitt ursprung i vinnationen Frankrike, och de borde väl veta? Att våga sig på en isbit i vinglaset när det kniper kan utifrån det perspektivet vara värt ett försök.

Läs även:

Nya rönen – så ska du blanda whisky och vatten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS