Dagens PS

Nya rönen – så ska du blanda whisky och vatten

whisky
En grupp forskare har äntligen gått till botten med hur mycket vatten som är rimligt att ha i whiskyn. (Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023

Hör vatten och whisky verkligen ihop, men framförallt, vad är att betrakta som en lagom skvätt i drinken? Detta dilemma har forskningen äntligen gått till botten med. Det finns inga genvägar till en perfekt whisky.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du en älskare av whisky har du sannolikt blivit erbjuden några droppar vatten i glaset både en och två gånger, för att, som det brukar låtar, framhäva låta whiskyn blomma.

Exakt hur mycket vatten som är lagom har dock varit ett föremål för diskussion bland de som vet.

Ett tak på 20 procent

Nu kan vi äntligen pusta ut, sedan en färsk studie från Washington State University, WSU,  avslöjat exakt hur mycket vatten som krävs för att framhäva de gyllene dropparna, skriver Robb Report.

Till att börja med har forskarna bakom studien satt ett tak på 20 procent, som inte bör överskridas om du verkligen vill njuta av whiskyn till fullo och “låta din gom blomma.”

Det betyder i praktiken att du i ett glas som rymmer 60 milliliter whisky inte bör tillsätta mer än 12 milliliter vatten. Alltså motsvarande 20 procent av whiskyn i volym.

Detta då större mängder än så enligt studiens författare tenderar att homogenisera whiskyn och även slå ut dess specifika doft och smak.

Missa inte: Auktionssuccé – årgångsvinet som gick för miljoner

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Förstör smaken

För att nå denna konklusion har forskarna på WSU nogsamt analyserat de flyktiga föreningarna i 25 olika whiskysorter, och mer specifikt tittat närmare på det som benämns som “headspace” och beskriver de flyktiga kemikalier som ryms ovanför vätskan.

Det visade på att de specifika egenskaperna i vissa whiskysorter både kan främjas och förstöras av vattnet, med betoning på det senare. Något som enligt forskarna blev mest påtagligt när de exempelvis testade rökiga whiskysorter, som efter tillsatsen av vatten helt förlorade sin distinkta karaktär.

Missa inte: Årets lyckorus – sällsynt samling whisky på auktion

En stor isbit

Vidare kunde de konstatera att ett förhållande mellan whisky och vatten på 60/40 gjorde det svårt att överhuvudtaget skilja de olika whiskysorterna åt.

Nästa gång du överväger vatten till din favorit-whisky kan en liten skvätt således göra tricket. Ett annat hett tips är att addera en stor isbit i din whisky, hellre än flera små, eftersom det saktar ned utspädningen, så att du hinner avnjuta din whisky i lugn och ro – innan du slår i taket på 20 procent

Vi passar även på att slå ett slag för varannan vatten.

ANNONS

Vill du läsa mer om whisky? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Bortglömd whisky på auktion för fantasibelopp

Mackmyra-kris: Internt bråk om lån på 140 miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS