Åker du till Gotland i sommar för matens skull måste du besöka åtminstone någon av Destination Gotlands tips. Läs och inspireras av Gotlands bästa restauranger, både i Visby och på landsbygden. 

ANNONS

1. Surfers

Surfers i Visby satsar på en perfekt fusion av gotländskt och kinesiskt. Här serveras smårätter med inspiration från den kinesiska provinsen Sichuan och även utsökta drinkar. Atmosfären är somrig och tropisk, och rätterna för goda för att vara sanna. Ligger på Södra Kyrkogatan 1.

gotland surfers
Smarrigare käk får man leta efter. (Foto: Surfers)

2. Lilla Bjers

På Lilla Bjers får gäster uppleva något utöver det vanliga. Här äter du middag omringad av åkrar och växthus, och all mat som serveras är ekologisk och grönsakerna odlade på gården. Köttet är inköpt från lokala producenter. Lilla Bjers i Västerhejde har prisats “Årets Hållbara Gastronomi” av White Guide tre år i rad. 

gotland lilla bjers
På Lilla Bjers får du en riktig naturupplevelse utöver den utsökta maten. (Foto: Lilla Bjers)

3. Bakfickan

Bakfickan är en av Visbys trevligaste kvarterskrogar. Här är kärleken till havet uppenbar, och menyn gör ingen besviken med färska skaldjur och fisk. Dra hit och njut av solen med utsikt över Stora Torget, eller sitt inne i den mysiga lilla lokalen om det regnar. 

4. Krönet

På Krönet får du Visbys vackraste utsikt och gäster stannar ofta en hel dag för att njuta av atmosfären. Menyn består av tapas i asiatiska och latinamerikanska smaker men med inslag av Norden. Lillasystern Bodega har en imponerande spansk vinlista. Ligger på Adelsgatan 41. 

5. Krakas

Di Weekend valde Krakas i Kräklingbo som Årets resmål 2020. Krakas ligger ute på landsbygden och är perfekt för dig som söker en unik matupplevelse bort från statspulsen. Maten är lokalproducerad, råvarorna går efter säsong, och temat är småskalighet. Ligger endast 35 minuter från Visby.   

krakas gotland
Atmosfären först, på Krakas. (Foto: Krakas)

6. Smakrike

Smakrike i Ljugarn på östra Gotland, har ett fokus på gotländska råvaror och anpassar sina menyer efter årstiderna. Stilen är modernt gotländskt med en touch av Frankrike. Hit tar du dig med bil, 45 minuter från Visby. 

smakrike gotlands bästa restauranger
På Smakrike vill man skapa matminnen tillsammans med sina gäster. (Foto: Smakrike)

7. Tuppens Krog

Tuppens Krog i Visby ligger i en lokal från sent 1700-tal. Trevligare kvarterskrog får man leta efter. På sommaren öppnar bakgården där man kan äta och dricka omringad av blomstrande rosenbuskar. Det finns också en utomhusbar. Maten är rustik och nordisk och menyn ambitiös. Ligger på Adelsgatan 38.  

8. Restaurang Grå Gåsen

Grå Gåsen är kanske en av Gotlands mest kända restauranger. Det är nämligen i den här ladan som artisterna i “Så mycket bättre” sjunger och samtalar framför kameran. I sommar drivs köket av Klas Lindberg med ett fokus på lokala råvaror. Ligger i Burgsvik, på södra Gotland, 50 minuter från Visby. 

grå gåsen gotlands bästa restauranger
Grå Gåsen är den ultimata sommarkrogen. (Foto: Grå Gåsen)

9. Gamla Masters

I Visby, intill Stora Torget, ligger Gamla Masters som öppet året runt. Här erbjuds lyxig husmanskost  och klassiker såsom råbiff och köttbullar. Enligt White Guide är Gamla Masters en “trygg Visbykrog”. Ligger på Södra Kyrkogatan 10.

ANNONS
ANNONS

10. Värdshuset Lindgården

Värdshuset Lindgården har en imponerande vinlista och en stilsäker inredning inspirerad av 1960-talet. Under sommaren kan man ta en drink ute under mullbärsträden. På menyn står gedigen och modern husmanskost. Ligger på Strandgatan 26 i Visby.

Läs hela artikeln på Destination Gotland.

Läs mer:  Unikt kalkstenshus på Gotland – Dagens PS