Dagens PS

Franskt så in i Norden: Här är vinerna från Nobelfesten

Nobelfesten
Så här såg det ut när årets Nobelbankett gick av stapeln i Stadshuset under söndagen. (Foto: Christine Olsson/ TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 dec. 2023Publicerad: 11 dec. 2023

Blev du inte bjuden i år heller? Ingen fara. Här är vinerna från Nobelfesten som sätter guldkant på det mesta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Årets mest spektakulära middag är avklarad.

Den välrenommerade kocken Jacob Holmström kan därmed andas ut. Så även konditorn Annie Hesselstad som för andra året i rad tog ansvar för desserten under Nobelfesten.

Franska viner

Och nog såg det fantastiskt ut.

Detsamma kan sägas om dryckespaketet till Holmströms nordiska meny, som i år hämtats från vinnationen Frankrike.

Här bjuder vi på menyn i repris för dig som i likhet med Jimmie Åkesson missade festligheterna.

Nobel
Lugnet före stormen och en dukning av det tjusigare slaget. (Foto: Jonas Ekströmer / TT)
ANNONS

Senaste nytt

Rosa bubbel till algerna

ANNONS

Till förrätt bjöds det på gulbeta som bakats av med alger och salt. En anrättning som kompletterades med en kräm på alger från västkusten. Till denna smaksensation serverades även kärnmjölk, krondill och störrom från Strömsnäsbruk, skriver Sveriges Television.

Du som följde kalaset från tevesoffan noterade sannolikt att det vara rosa bubbel i glasen i år. Närmare bestämt då rosa champagne: Shaman Rosé Grand Cru Extra Brut, Marguet.

Rött till torsken

Årets varmrätt var en elegant torskrygg färserad med kungskrabba. Till detta serverades en kålrabbirulle, och en stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba, samt inlagd lök med svamp.

Sist men inte minst vintergrönsaker, inlagda primörer och en sås gjord på grillade blåmusslor. 

Rött vin till torsken är numera ett vedertaget grepp. Så även på Nobelbanketten där gästerna följaktligen fick sippa på en Pinot Noir till torskryggen: Marsannay Rouge, Domaine Trapet, 2021.

Sött vin till chokladkrämen

Svag för söta saker? Då hade du älskat den bakade chokladkrämen som under söndagen serverades med en kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, som smakats upp med med tjärsirap.

ANNONS

En djärv kombination som även rymde chokladsablé och lingonsmörkola, men också maränger och kräm gjord på lingon, samt en parfait på crème fraiche. 

Ska det vara så ska det.

Ingen dessert utan dessertvin som i år blev det franska Château Tirecul la Gravière från 2018.

Skulle detta kännas snäppet för avancerat till helgen går det förstås “lika bra med selleri”.

Läs även:

Årets julskinka 2023 – bäst i alla tester

Otippade ingrediensen som lyfter julskinkan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS