Augusti månad betyder kräftskiva och vad kan då passa bättre än en skvätt dillakvavit i glaset? Här tipsar vi om tre smaksäkra snapsar med dill som matchar både kräftorna och snapsvisorna. 

ANNONS

Som traditionen bjuder infaller kräftpremiären som regel den 7 augusti till minne av det förbud som infördes mot kräftfiske under 1800-talet. I dag är reglerna förstås reviderade sedan trettio år tillbaka, men det hindrar inte att vi avnjuter kräftorna nu på sensommaren. Förslagsvis i glada vänners lag med en sval liten nubbe därtill.

Obligatorisk del av kräftkoket

Få drycker kompletterar kräftorna så bra som akvavit. Gärna då smaksatt med dill, eftersom örten utgör en obligatorisk del i det traditionella kräftkoket och kompletterar kräftorna på bästa sätt.

Till dig som behöver fler argument än så kan vi bara säga som den svenske tecknaren och författaren Albert Engström gjorde redan 1922 i samband med folkomröstningen rörande rusdrycksförbud – ”kräftor kräva dessa drycker”.

Dillakvavit
Del av Albert Engströms målning från 1922. (Bild: Wikimedia Commons)

Tre gånger dillakvavit

Tre välsmakande och moderna exempel på just dillakvavit är O.P. Anderson Klar Aquavit, Aalborg Dild samt Läckö Slottsaquavit, som med sina friska dilltoner tar smakupplevelsen till nya nivåer.

Tips! Servera gärna din akvavit lätt kyld så bevaras de fina smakerna i drycken.

O.P. Anderson Klar Aquavit har en smak som grundar sig på både ekologiska råvaror som dillfrö och citronskal och en del av den klassiska O.P. Anderson-kryddningen.

Kravmärkt snaps

Aalborg Dild är i sin tur ett destillat gjort på färsk, grön dill och citronskal som matchar de flesta sorters skaldjur.

Sist men inte minst har vi Läckö Slottsaquavit som bjuder på en snäppet rundare och fylligare karaktär, och toner av både dillfrö och kummin. Det är också en snaps med en KRAV-märkning  som blev världens första i kategorin ekologiskt certifierad sprit då den lanserades under 1998.

ANNONS
ANNONS

Samtliga exempel på dillakvavit är en del av Systembolagets beställningssortiment.

Läs även: Så väljer du vin till kräftorna – tips och förslag [Dagens PS]

Läs även: Oskars stänger ned – slut på surströmming efter 67 år [Dagens PS]