Dagens PS

Därför hänger ketchupen löst

Extremtorka och vattenbrist slår hårt mot världens tomatodlingar och i förlängningen ketchup. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 12 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2022

I takt med att klimatkrisen breder ut sig och gaspriserna skenar hänger livsmedlen vi hittills tagit för givet allt mer löst. Hit hör tomatpuré och i förlängningen ketchup. Här kan du läsa varför. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att det redan nu råder brist på tomater märks av i matbutikerna där tomatpurén lyser med sin frånvaro, vilket både Expressen och Svenska Dagbladet tidigare rapporterat om.

En brist som kan härledas till sommarens extremväder i Europa med ihållande torka i sina spår. En titt på USA visar på ett utbrett problem även där. Framförallt går prisutvecklingen på produkter som använder tomater som främsta ingrediens just nu stadigt uppåt, skriver The Grid.

Detta trots att tomaterna till kommersiella produkter som till exempel ketchup, mestadels odlas i hårt kontrollerade miljöer, fredade från väder och vind. Så hur hänger det ihop?

Stigande temperaturer

För att förstå det behöver vi gå händelserna i förväg och ta oss till år 2050 då tomatproduktionen i USA, Kina och Italien väntas ha minskat med 6 procent, enligt en studie publicerad i Nature Food i juni.

En minskning som kan förklaras med de stigande temperaturerna i bland annat Kalifornien som slår hårt mot de regioner som är störst på tomatodling. Däribland San Joaquin- och Sacramento-dalen, där en lägre andel av blommorna på tomatplantorna nu utvecklas till frukt i hettan.

ANNONS

Senaste nytt

Akut vattenbrist

En annan aspekt är förstås också vattenbristen som i flera fall är akut, trots en förväntad ökning av den totala nederbörden och de framsteg som gjorts inom bevattning.

ANNONS

En klen tröst för en gröda som till 95 procent är byggd av vatten och konstant törstar efter mer. Faktum är att en tomat behöver 300 till 400 millimeter vatten per växtsäsong för att växa. Något som dagens teknik inte kan tillgodose.

Det ställer tomatregioner där det råder både torka och vattenbrist på prov. Som tillägg till det är kvaliteten på vatten källorna som används inte längre vad de brukade vara, och innehåller gifter som joner, bor och natrium.

I likhet med exempelvis vinplantor brottas tomatodlingar också med sin beskärda del av skadedjursproblem och svampsjukdomar, som frodas när vintrarna blir mildare.

Gaspriser vs ketchup

Självklart påverkas också tomatproduktionen av att kostnader på vatten, bränsle och gödningsmedel stiger. En utveckling som kan komma att eskalera om avkastningen per hektar minskar.

Hit hör förstås också gaspriserna som drabbar växthus med artificiell belysning väldigt hårt. Bakgrunden är kriget mellan Ryssland och Ukraina som nästintill tiodubblat priserna på gas i stora delar av Europa. Något som blir påtagligt även i Sverige där el är en grundförutsättning för att driva upp tomater, men även gurka i växthus.

Fortsätter priserna att stiga kommer utbudet på växthusgrönsaker minska och de som odlar dem bli färre, skriver HBL.

Kokar vi ned alla dessa parametrar till ketchup eller tomatpuré blir det kanske lättare att förstå den senaste tidens prisutveckling.

ANNONS

Det säger oss även att livsmedel som vi vuxit upp med i förlängningen kan hänga löst och att ketchup är ett av dem.

Läs även: Nattsvart för södra Sverige framöver

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS