Kartellartat samarbete eller en mängd faktorer som sammanfallit i tid? Det handlar om ägg – och varför priserna steg 60 procent i USA 2022.

ANNONS

Man kanske inte, rent biologiskt, ana ugglor i mossen när det handlar om ägg men det är vad Farm Action, en aktivistgrupp av jordbrukare i USA, gör, enligt CNBC.

Den ”verkliga boven” bakom de chockhöjda äggpriserna är en kartell av stora äggproducenter, skriver gruppen i ett brev till Federal Trade Commission.

Enligt Farm Action har det hjälpt producenterna att ”skapa enorma vinster som når så höga nivåer som 40 procent”.

Inte oväntat har äggproducenterna en annan syn på saken. Kombinationen av ett dödligt utbrott av fågelinfluensa, hög efterfrågan och högre kostnader för såväl foder som transporter är vad som fått äggpriserna att skjuta i höjden, förklarar de.

Största ökningen

Vad man som amerikansk konsument kan konstatera är i vilket fall att priset på ägg ökade med 60 procent 2022 och att det var bland de största procentuella ökningarna för någon amerikansk vara eller tjänst över huvud taget.

Någon support från ekonomer och experter ser dock Farm Action inte ut att få in sina misstankar kring äggpriserna.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror inte att vi har sett något som får oss att tro att det är något annat där än normal ekonomi som händer just nu”, säger Amy Smith, vice vd på Advanced Economic Solutions, till CNBC.

”Jag tror att det bara var ”en perfekt storm” av saker som inträffade samtidigt”, tillägger hon.

Värsta någonsin

Det viktigaste inslaget i den stormen är att USA drabbades av sitt dödligaste utbrott av fågelinfluensa i historien 2022.
Cirka 58 miljoner fåglar i 47 stater dödades av influensan, enligt amerikanska jordbruksdepartementet.

Max Bowman, Cal-Maines vicepresident och finanschef, förnekar alla anklagelser från Farm Action och kallar den amerikanska äggmarknaden ”intensiv konkurrenskraftig och mycket volatil även under normala omständigheter.”

Billigare efter påsk?

Dessutom, påpekar han, har utgifterna för foder, arbetskraft, bränsle och förpackningar ”stigit avsevärt”, vilket leder till högre totala produktionskostnader och, i slutändan, grossist- och detaljhandelspriser på ägg.

Men längs vägen finns ändå några goda nyheter på äggfronten.

ANNONS
ANNONS

Grossistpriserna på ägg i USA har sjunkit men får sitt genomslag först till sommaren, tror experter.

Dock ska vi inte tror att påsken är räddad utan priserna lär förbli på den nivå vi ser nu tills påskhelgen är över, är beskedet.

Priserna på ägg rusade i fjol även på den här sidan av Atlanten. Snittpriserna i Europa har stigit 65 procent, skriver Lantbruksnytt. Storbritannien har man tvingats till ransonering av varan, och i Sverige har de genomsnittliga partipriserna på ägg stigit från 19,35 kronor per kilo sista veckan 2021 till 27,65 kronor samma vecka i fjol, enligt statistik från Jordbruksverket.

Läs även: Brist på ägg upprör i Storbritannien [Dagens PS]