Brist på ägg upprör i Storbritannien

Uppdaterad: 24 nov. 2022Publicerad: 24 nov. 2022
Ägg
Äggsmuggligen ökar till USA. (Foto: TT)

Tomma hyllor, ransonering och krav på regeringen. Det handlar om ägg och Storbritannien där bristen på ägg nu upprör och reser krav på åtgärder.

ANNONS
ANNONS

Det är tomt på många hyllor där det brukar stå ägg i Storbritanniens matbutiker.

Tesco och Lidl har infört en tillfällig gräns på tre äggpaket per kund.

Asda, Marks & Spencer och Morrisons går längre och begränsar köper till två paket och Ocado sätter gränsen vid 30 ägg per kund.

Det är kris när det gäller ägg men experter säger att det i högre grad handlar om ett strukturellt problem.

“Det som har manifesterats på äggmarknaden för tillfället kan lika gärna tillämpas på fruktmarknaden, eller spannmålsmarknaden eller köttmarknaden”, säger Tim Lang, professor emeritus vid City University of London till Bloomberg.

“Det krävs inte mycket för att driva en viss sektor till obalans. Och jag tror att det är vad vi ser.”

Ägg toppar inflationslistor

I grunden handlar det bland annat om Rysslands invasion av Ukraina som resulterat i skyhöga priser på spannmål, gödningsmedel och energi, i alla delar centrala för alla jordbruksprodukter.

Högre kostnader för kycklingfoder har pressat jordbrukarnas marginaler och dessutom har ett utbrott av fågelinfluensa tvingat fram masslakt av fjäderfä i delar av USA och Europa.

Äggpriser toppade den amerikanska livsmedelsinflationslistan förra månaden, medan regeringen i Ungern sätter ett tak på priserna.

ANNONS
ANNONS

Slutar eller skär ned

Storbritannien har haft relativt låga matkostnader i flera år tack vare hård konkurrens bland stormarknader men har nu fått se kraftiga prishöjningar.

Bönderna säger att eftersom kostnaderna har skjutit i höjden kan de inte få rimligt betalt – och en tredjedel av uppfödarna minskar nu sina hönsflockar, pausar eller till och med slutar med ägg.

Läs även: Därför lindrar ägg din baksmälla

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.