Dagens PS

Bästa krogarna i Stockholms skärgård

skärgårdens bästa restauranger
Njut av god mat ute i Stockholms skärgård i sommar. (Foto: Fjäderholmarnas krog)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 29 juni 2022Publicerad: 22 juli 2021

Passa på under sommarens hemester att ta dig ut till Stockholms skärgård för lite gott käk. Vi har listat några av skärgårdens bästa restauranger. Läs och inspireras, men framförallt – boka bord! 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Båtshaket

I år drivs Båtshaket av Jim Hammargren och Jacob Nermark, som även driver restaurangerna Copine på Östermalm och Jim&Jacob i Vasastan. Båtshaket ligger på den lilla ön Ålö vid den större ön Utö, i södra delen av Stockholms skärgård. Fiskrestaurangen är en skärgårdsoas där gäster får njuta av nyrökt fisk, grillad piggvar eller varför inte en bit iberico. Läget på det soliga trädäcket är oslagbart. Båtshaket har öppet varje dag från 15.00, och stänger för sommaren den 15 augusti. Ta dig hit innan dess!

skärgården restaurang

Foto: Båtshaket

Svartsö krog

Populära Svartsö Krog öppnade 2013 med målet att bli Skärgårdens bästa bistro. “Mycket har hänt sedan dess, men enkelheten och naturen präglar fortfarande verksamheten”, skriver de på hemsidan. Menyn anpassas efter säsong och restaurangen rekommenderar att välja någon av de färdiga menyerna, med antingen tre eller fem rätter. Läs mer på Svartsö Krog.

Fejan

Fejan är tänkt att vara platsen i Skärgården där man kan pusta ut och slå sig tillbaka. Här är det inte svårt att njuta av natur och hav. Boka gärna bord direkt på Fejans hemsida och passa på att stanna här på väg till Åland för att njuta av den goda maten och vackra utsikten.

skärgårdens bästa restauranger

Foto: Fejan

ANNONS

Varvet

Varvet ligger på Högmarsö, och skriver på sin hemsida att de snarare än en typisk skärgårdskrog ser sig själva som en kvarterskrog som råkat hänga med på semestern. På Varvet är det helg hela semestern, det händer alltid något kul. På torsdagar kan man till exempel komma över på vinprovning. Restaurangen drivs sedan 2017 av paret Tomas Diederichsen (Årets kock 2011) och Klara Möller Norén (sommelier). Hit tar du dig med båt eller med Högmarsö färja.

Bullandö Krog

Bullandö Krog är en älskvärd medlem i Skärgårdens restaurangliv, och kanske den mest soliga av alla restauranger. Krogen ligger längst ut på Värmdö och är lika lättillgänglig från land som från sjön. Här äter man riktigt gott ute på den gassande altanen, i hjärtat av Bullandö Marina. Bullandö Krog är öppet från april ända till julbordssäsongen. Under högsäsongen på sommaren bjuds det även på livemusik. Läs mer här.

skärgården

Foto: Bullandö Krog

Motorverkstan

Motorverkstan på Djurö utlovar “skärgårdens skönaste brygghäng”. Restaurangen öppnade för åtta somrar sedan och har sedan dess serverat drömmiga rätter såsom högrevsbugrare, bakad spetskål och halstrad tonfisk med ramslökscreme. Motorverkstan har öppet hela sommaren, 12 till 21 på kvällen. Efter middagen finns chansen att ligga kvar med båten över natten. Läs mer och boka bord på deras hemsida.

Fjäderholmarnas krog

ANNONS

Fjäderholmarnas krog är kanske skärgårdens närmaste restaurang, om man kommer från stan. Hit tar du dig på bara en kort båttur, och vips så är du mitt i skärgårdsoasen. På Fjäderholmarnas krog finns flera utsökta fisk- och skaldjursrätter och andra klassiker i skärgårdstema. Här finns även en festvåning som går att boka till kundevent, bröllop eller annat. Under augusti serverar restaurangen svenska signalkräftor. Läs mer på deras hemsida.

skärgårdens bästa restauranger

Foto: Fjäderholmarnas Krog

 

Läs mer: Hotell med guldkant i Stockholms skärgård – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS