Lägre mjölkproduktion och brist på arbetskraft gör att priset på smör just nu stiger. Det väcker oro inför årets sista månader som brukar vara bagarnas högsäsong, skriver Robb Report.

ANNONS

Om bara en dryg månad är det dags för världens bagare att bulla upp inför julen. Men knäck, kakor och bullar bygger till stora delar på smör, som börjar bli en bristvara.

Det visar en färsk rapport över amerikanska livsmedelspriser som gjorts av The Wall Street Journal. I augusti månad hade priserna på livsmedel totalt gått upp med 13,5 procent. Det kan jämföras med priset på smör som ökat med 24,6 procent under samma period. Den största ökningen under ett år sedan 1979, skriver The Wall Street Journal.

En prisutveckling som gjort att mängden smör i bageriernas kylrum krympt drastiskt och nått en ny lägstanivå.

Bakom de stegrande priserna ligger faktorer som mjölkproduktion och bristande arbetsbrist. Mjölkproduktionen som normalt ligger på omkring 1,5 till 2,5 procent har gått ner med 1 procent.

Brist på arbetskraft

Bristen på arbetskraft på bearbetningsanläggningarna har i sin tur gjort det svårt att mäta efterfrågan på smör, vilket tvingat några av USA:s smörtillverkare att dra ned eller helt lägga ned sin produktion. Det ger en minskning i produktion på mellan 5-10 procent, jämfört med hur det såg ut innan pandemin.

Allt detta färgar av sig på slutprodukten och prislappen på densamma, som i slutet av augusti låg på omkring 4,77 dollar, motsvarande 52 kronor per paket. En förödande utveckling för bagare som är beroende av smör.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Matpriser höjs ytterligare efter räntechocken [Dagens PS]

Läs även: Galna prisökningar på kaffe, apelsiner och margarin [Dagens PS]