Matpriser som redan är rekordhöga kommer höjas ytterligare efter Riksbankens räntechock. Det beror på att lantbrukarna måste höja sina priser sedan deras lånekostnader går upp.

ANNONS

Riksbanken höjer styrräntan med 100 punkter, eller 1 procentenhet till 1,75 procent redan från onsdagen med motiveringen att inflationen befinner sig på en alltför hög nivå. Det är den största höjningen på 30 år.

Skenande matpriser fortsätter

Och det är just inflationen som har lett till de redan skyhöga prislapparna på livsmedel – som har fått många att tappa hakan i matdisken. De skenande matpriserna kommer dock fortsätta, även om Riksbanken nu kraftigt alltså försöker motverka inflationen, berättar Expressen.

Anledningen till att matpriserna kommer fortsätta uppåt är ett många bönder har lån – ofta med rörlig ränta – så när kostnaderna ökar måste pengarna komma in på något sätt.

”Kostnaderna i svenskt lantbruk ökar och det enda sättet att ta ut det på är i form av högre matpriser, annars kommer företagen gå omkull för att man inte har täckning för sina kostnader”, säger Palle Borgström ordförande på Lantbrukarnas riksförbund, till Ekot.

Alla delar av livsmedel

Han menar att kostnaderna kommer slå över alla delar inom livsmedel och leda till ”både dyrare vegetabilier och animalier, mjölk och kött”.

ANNONS
ANNONS

Bland de dyraste är mejeriprodukter där till exempel Arlas smör har sett en chockhöjning med omkring 35 procent och hamnar nu på 65 kronor.

Läs även: Galna prisökningar på kaffe, apelsiner och margarin [Dagens PS]