Italien fortsätter att dominera den svenska vinförsäljningen, men ett skifte håller på att ske från enklare Bag-in-Boxviner till bättre buteljer och upptäckter av nya vinområden. Och med 74 DOCG- och 329 DOC-betecknade vindistrikt finns det mycket att utforska. 

ANNONS

Ett exempel är Roma DOC, det senaste tillskottet i distriktet Lazio. Härifrån kommer nyligen lanserade Poggio le Volpi Roma Rosso DOC, ett vin som tilldelats hela 98 poäng av den kända italienska vingurun Luca Maroni.

Nu är vinodling runt huvudstaden just ingen nyhet; under romarrikets glansdagar var Roms viner uppskattade och berömda. Den omfattande exporten gjorde exempelvis Ostia till vincentrum för hela Medelhavsregionen.

Under romarrikets förfall drabbades även vinnäringen hårt, och vinerna runt huvudstaden föll så småningom i glömska. Vin för lokalt behov har naturligtvis fortsatt att odlas, men det var först i modern tid som distrikten runt Rom hamnade på vinkartan igen. 

Franska druvsorter ingår

Det dröjde ända till 2011 innan Roma fick sin kvalitetsbeteckning DOC. Intressant är att de franska druvsorterna Syrah, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon ingår som huvudsakliga rödvinsdruvor enligt bestämmelserna, förutom inhemska Montepulciano.

Romarna anses vara de som grundlade och spred de flesta vinodlingar runt om i Europa, där exempelvis Bordeaux ingår. Så även druvsorter med franskt ursprung har Rom att tacka för sina framgångar. Att de nu ingår i vinerna runt huvudstaden gör att cirkeln är sluten.

Vulkanrik jordmån

Jordmånen i distriktet Roma är vulkanrik, vilket ger goda förutsättningar för karaktärsfulla viner.

Druvsorterna till Poggio le Volpi 2018, som handplockats, utgörs av Montepulciano, Syrah och Cesanese. 

ANNONS
ANNONS

Det ger ett mycket smakrikt och fruktigt vin med inslag av björnbär, mörka körsbär och syltad frukt. Vinet har lagrats på ekfat av fransk ek och passar bra till höstens rätter – men också till en bit parmesanost eller parmaskinka.

Poggio le Volpi 2018

Roma, Lazio, Italien, Nr 75193, 119:- Beställ här

Läs mer: Välj viner som en president