På helgtemat klassiker så har vi fått hjälp av matentreprenören Patrik Brunell att ta fram helgens recept.

ANNONS

Inte helt oväntat blir Patriks favorit något baserat på ett härligt vispat kryddsmör. På temat klassiker är favoritreceptet Halstrad råbiff med black garlic smör, tomatsallad och råstekt potatis.

Patrik Brunell

En svensk klassiker

Halstrad råbiff har genom åren blivit en svensk klassiker. Från början var det en rätt som man på restauranger serverade på måndag lunch då man hade kvar råbiff med tillbehör från helgen.

Ofta halstrades den direkt på en stekhet platta för att serveras med pommes och en rå äggula på toppen. Patrik Brunell som ligger bakom den svenska smörsuccén Butter ger oss sitt bästa recept på denna klassiker.

Bästa vintipset till denna halstrade råbiff blir en lättare bourgogne, Labouré-Roi. Ett lätt vin (pinot noir) som passar denna klassiker perfekt avslut. Det finns givetvis betydligt dyrare alternativ. Men den här är mycket prisvärd avslutar Patrik

Halstrad råbiff med black garlic smör, tomatsallad och råstekt potatis.
Halstrad råbiff med Black garlic
Ingredienser för fyra personer:

Råbiff
600 gr malt ytterlår el dyl (max 5% fett)
1 gul lök
2 äggulor
2 stor msk dijon senap
100 gr kapris
1/2 dl gräslök
Svartpeppar
Salt

Tomatsallad
500 gr minitomater
1 st silverlök
2 msk hackad persilja
2 msk vitvins vinäger
1 tsk dijon senap
2 msk vatten
2 msk olivolja
Svartpeppar
Salt

Råstekt potatis
6 st stora potatisar
3 msk smör

ANNONS
ANNONS

 

Gör så här:

1. Tärna rödbetor och hacka löken, blanda sedan alla ingredienser för råbiffen. Rör med en sked och salta & peppra efter smak

Halstrad råbiff

2. Dela upp färsen 4 delar och forma bollar. (blöt händerna med vatten, så blir det lättare och forma biffarna)
Forma sedan bollarna till biffar.

3. Skiva potatisen i tunna skivor (osthyvel är bra)
Stek sedan potatisen och salta och peppra efter smak.

4. Skiva tomaterna och hacka lök och gräslök. Blanda sedan vinaigrette och blanda ihop tomater, lök och gräslök.

ANNONS
ANNONS

3. Stek sedan biffarna 1.5 minut på varje sida. (Obs – biffarna skall vara råa i mitten).

4. Servera med ett gott smör, förslagsvis BUTTER – Black Garlic

Stroganoff
Tryck ut och skär en bit kryddsmör (Foto: Patrik Brunell)

Läs mer:

Bästa höstgrytan. Dagens PS

Bästa krogarna i New York just nu. Dagens PS