Att dricka vin ska vara en njutbar upplevelse. Trots det tycks många av oss komplicera denna ädla konst utifrån rädslan att säga eller göra fel i vinets värld. Här är 5 vanliga frågor och svar om vin som gör det enklare att dricka och prata om vin.

 

ANNONS

Inga regler, men väl en tradition

Det första tumregeln när det gäller vin är att det inte finns några regler, skriver Eric Asimov The New York Times. Däremot finns det en expertis och en praxis byggd på erfarenhet, passion liksom en stolt tradition.

I en tid då allt fler intresserar sig för vin är det ironiskt nog all denna kunskap som har en skrämmande effekt. Särskilt för dem som tar sitt första trevande steg in i vinvärlden.

Inte minst då de råd som rör dekantering, servering, temperatur, men även frågor kring val av vinglas eller karaff. Samtliga bra och relevanta frågor.

Likväl inte tillräckligt meningsfulla för att sabotera din njutning i den enskilt viktigaste handlingen. Alltså det ögonblick där du häller upp ett glas vin i ett glas och dricker det.

Det första du behöver tänka på är följaktligen att inte övertänka. För dig som vill fortsätta förkovra dig kommer 5 vanliga frågor och svar här.

5 vanliga frågor och svar om vin

 

ANNONS
ANNONS

1. Hur mycket ska man hälla i glaset?
Ytspänningens tid är förbi. Fyll glaset till en tredjedel, aldrig mer än till hälften.

Vid val av större vinglas kan du fylla upp till en fjärdedel. Det hjälper vinets aromer att komma fram och ger vinet utrymme i glaset att virvla runt.

2. Hur håller man i ett vinglas?

Håll allra helst glaset vid foten. Det gör att vinet inte värms upp i din hand och förhindrar även att glaset blir kladdigt.

Om du önskar fatta glaset vid kupan är det förstås ingen katastrof. Det kommer inte heller att förändra vinet, menar Eric Asimov.

3. Hur länge håller ett bra vin efter att det öppnats?

Här är det bästa svaret att det beror på. Ett traditionellt tillverkat vin brukar som regel hålla sig i flera dagar efter att det öppnats.

Kanske till och med längre än så. Förvara bara vinflaskan på en sval plats fri från direkt solljus, eller i kylskåpet.

ANNONS
ANNONS

Ett bearbetat och mer konstruerat vin med mycket tillsatser kommer däremot att förlora sin karaktär snabbare, enligt Eric Asimov. Här blir därför rådet att ställa vinet i kylen och hoppas på det bästa.

4. Bör röda viner kylas?

Absolut. De flesta röda viner serveras för varma, vilket är en kvarleva från den gamla vinvärlden. Där såg man gärna att de röda vinerna skulle serveras i rumstemperatur.

Idag är det dock brukligt att alla röda viner åtminstone bör serveras något svala. Enklare törstsläckare med hög syra och pratviner kan serveras kallare än så. Tänk dock på att svalt inte är detsamma som iskallt.

5. Hur beskriver jag ett vin?

Nu går vi in på lite mer komplex mark. Smak och doft är subjektivt och utgår från vad du känner. Av det skälet kan de ibland fungera bättre som personliga minnesmärken än hjälpmedel för att kommunicera dina smakpreferenser.

När du pratar vin med sommelierer är det därför bättre att du håller beskrivningen allmän, menar Eric Asimov. Att säga att du älskar generösa, fruktiga röda viner ger en tydligare bild av dina preferenser än att du föredrar viner som smakar körsbärspaj eller tjära.

Här är ytterligare några användbara tips på tema smak:

Torrt

Innebär att allt socker i frukten har jästs till alkohol. Vinet kommer inte att smaka sött.

ANNONS
ANNONS

Sött

Den här kan du! Vinet kommer att smaka sött.

Fruktigt

Inte riktigt detsamma som sött vin, även om sött och fruktigt har en förmåga att flyta ihop. Fruktigt betyder dock främst som det låter, att vinet smakar och doftar mycket frukt.

Bra att veta är att väldigt mogna viner med hög alkoholhalt kan vara fruktiga, vilket gärna ger ett intryck av sötma trots att vinet är torrt.

Fler frågor och svar om viner finner du här!

Läs även: Afterski i Aspen – här är de fem bästa ställena [Dagens PS]