Världens bästa kryddstarka mat. Mat vi alla borde testa. En ny trend som lägger bränsle på den kulinariska elden.
Maten som är hetast i världen
Mest läst i kategorin
Den klassiska storfilmen med Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemmon hette ”Some like it hot” i original och ”I hetaste laget” på svenska.
Det kanske illustrerar skillnaden mellan amerikansk och latinsk glädje över riktigt stark mat och vår nordiska, mer svala attityd – präglad av epitetet ”lagom”.
Global kärlek
Ändå menar vissa att kärleken till kryddstark mat inte har med ursprung att göra, utan istället är global.
”Kryddstark mat, eller åtminstone kryddig mat, står över idén om länder och deras respektive kök och har gjort under väldigt lång tid”, hävdar den indiske författaren Sauray Dutt.
Senaste nytt
Vilt ursprung
Han har skrivit en bok om de kryddigaste maträtterna i olika delar av världen och går tillbaka på deras vilda ursprung, refererar CNN.
“Varje kryddstark ingrediens har en vild förfader”, säger Dutt.
“Ingefära, pepparrot, senap, chili och så vidare har alla föregångare som ligger bakom deras domesticering”.
Jägare-samlargrupper har historiskt använt olika vilda ingredienser för att smaksätta sin mat, säger Dutt, och det finns många ingredienser över hela världen som kan ge en kryddig smak till en maträtt eller stå på egen hand.
Starkast – godast?
Inspirerad dyker sedan CNN:s Terry Ward ned i spökpeppar, Scotch bonnets, serrano, chiltepinpeppar, Sichuan-pepparkorn och annat – och dyker upp igen med 20 kryddstarka rätter han tillsammans klassar som världens bästa kryddstarka mat och de vi alla borde testa.
Här är ett urval av dem – förhoppningsvis lagom många, om än inte lagom i något annat avseende.
Egusisoppa, Nigeria – Bonnetpeppar ger styrkan på Nigerias berömda soppa, där egusin görs genom att man mortlar frön från egusimelonen.
Sichuan hot pot, Kina – Anka, kyckling, lamm, grönsaker kan ingå, men det är Sichuan-pepparkorn och torkad Sichuan-peppar som får den att brinna.
Som tam, Thailand – Thailands eldiga sallad med grön papaya som bas och en kryddning av thailändsk chili, även kallad fågelchili.
Piri-piri-kyckling, Mozambique and Angola – Blandar afrikansk chili med vitlök, citron, olivolja och örter till en het marinad.
Ordförande Maos bräserade fläskmage, Kina – Sojasås, torkad chili och kryddor och karamelliserat socker ger smak åt den store ledarens favoriträtt.
Jerkkyckling, Jamaica – Scotch bonnets som inte bara är stark utan ger arom, färg och smak är basal för denna rätts peppriga marinad.
Ayam betutu, Indonesien – Betutu är en mix av färsk chilipeppar, galangal som liknar ingefära, nötter, schalottenlök, vitlök, gurkmeja och räkpasta till kyckling.
Buffalo chicken wings, USA – Klassiker som ska ha en sås med cayennepeppar, smör, vinäger, vitlökspulver och Worcestershire-sås.
Phaal Curry, Storbritannien (via Bangladesh) – Tomatbaserad med ingefära, fänkålsfrön, chili, habanero och paprika, ibland med så mycket som tio sorters peppar…
Penne all’arrabbiata, Italien – Romersk pastarätt och då ”arrabbiata” betyder ”arg” vet du vad du kan vänta dig. Röd chilipeppar i såsen är grunden.
Läs även:
Så smakar rekordheta kryddan: “Brinner i magen” – Dagens PS
Chilibrist hotar ikoniska såser – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.