Åre har på senare år etablerat sig som en skidort med restauranger av högsta internationella klass, både på berget och nere i byn. Av det skälet kan det numera vara på sin plats att låta åkningen styras utifrån valet av restaurang. Dagens PS har testat flera av de mer profilerade backrestaurangerna i Åre under vintersäsongen 2022.

ANNONS

Åre nu och då

Man behöver inte gå allt för långt tillbaka i tiden för att minnas ett krogutbud i Åre med en fot i den traditionella skolmatsalen och den andra i de fabriksproducerade hamburgarnas värld.

En kulinarisk era där man som bäst kunde serveras överkokt pasta och sladdriga pommes frites, med undantag för gulaschen som ändå kunde leverera, trots att den enligt uppgift ofta var en friserad version av Felix klassiska konserv.

Som väl är kan vi lägga dem flesta av de matminnena bakom oss.

Åre
Det som urskiljer Kastrullen är utbudet av korv. Här kan du äta likadana korvar som på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm. (Foto: TT)

 

Kastrullen – Åres bästa korv

Med avstamp i den östra delen av Åres liftsystem, Björnen inklusive Sadeln, gör Dagens PS sitt första stopp på Kastrullen, som ligger halvvägs ned i backen vid Sadelexpressen.

En mysig backrestaurang med ett gediget utbud av korv i skidåkarfamiljen Fortkord Hoppes regi.

Här tar du med fördel del av pappa Brunos korvar, serverade med surkål i baugette, förslagsvis kabanossen, eller njuter av en mör och vällagad schnitzel med kaprissmör.

Den som inte går igång på det kontinentaleuropeiska spåret kan istället glädjas åt en välsmakande fisksoppa.

Snabb och trevlig service och utmärkta korvar av slaget som får som köerna att ringla långa på Nybrogatan, Östermalm, utmärker Kastrullen i backen.

Tips! Du som snöat in på skidor av märket K2 kommer att älska Kastrullens bar.

Mat: 3,5
Service: 4
Prisvärdhet: 3,5
Stämning: 3,5

Bästa utsikten i Åre på Hummelstugan –

Hummelstugan är en av Åres mer profilerade backkrogar med inriktning på det övre segmentet med dukar och bordsservering.

Här är miljön minst sagt magisk med en utsikt över fjällvärlden som utgår från Hummelns topp. Ett läge som dessvärre medför att restaurangen restaurangen är stängd när det blåser så kraftigt att Hummelliften står stilla.

Här tog en av Åres två krögargrupper, Werséns, över för ett par sedan med ambitionen att höja ribban i köket.

ANNONS
ANNONS

Något som man inte alltid lyckas leva upp till. Vid ett av våra besök serveras paradrätten röding ljummen, på gränsen till kall, vilket känns trist när man väljer en snäppet dyrare rätt.

Vi åt också en spagetti bolognese av medelmåttig karaktär. Hamburgaren smakade desto bättre, med undantag för de pommes frites som serverades till. Sladdriga pommes är helt enkelt inte vad man förväntar sig av ett ställe som Hummelstugan.

Detsamma måste sägas om den grovmalda korven från Östersund, som till ett pris av 225 kronor underlevererade.

På pluskontot vill vi lyfta fram fläsksidan med persiljerotspuré och äpplesky – en riktig vinnare.

Mat: 3,5
Service: 4
Prisvärdhet: 3
Stämning: 4

Åre
Utsikten från Hummelstugan är magisk men restaurangen är tyvärr stängd när det blåser kraftigt. (Foto: TT)

Snabb service på Hyddan

Mitt i Stjärnbacken i Åre ligger Hyddan som för ett par år sedan tog steget från pittoreskt café, då under Bobbo Nordenskiölds ledning, till regelrätt restaurang.

Här sticker maten inte på något sätt ut, men den är heller inte dålig. Detsamma gäller för menyn som sällan avviker, även om Dagens PS en gång blivit serverade något så unikt som den spanska paradrätten paella. Originellt!

En av Hyddans absoluta fördelar är att det är relativt enkelt att få bord, och att maten serveras förhållandevis snabbt när skidbacken hägrar.

Mat: 3
Service: 3
Prisvärdhet: 3
Stämning: 3

Hög mysfaktor på Timmerstugan

Vid slutet av Stjärnbacken i Åre ligger Timmerstugan. En krog väl värd att besöka och en del av samma koncern som Åregården, Broken och Vinbaren.

Här lunchar stora delar av Stockholms finanselit gärna och länge, inte nödvändigtvis iförda skidutrustning och gärna under en så kallad LUS – lunch utan slut.

Normalt sett har det varit svårt att få bord på Timmerstugan. Inför vintersäsongen har man byggt ut för att hantera pandemin, vilket i praktiken gjort det lättare att få ett bord.

Mysfaktorn är hög, vilket gör omsättningshastigheten på bord desto lägre. I köket är ambitionerna höga och tar sig förbi den ordinära skidåkarmaten.

Här går det till exempel att få en riktigt bra räksallad. Den som går för den obligatoriska bolognesen får ett välsmakande långkok av högrev. En anrättning som, hade den serverats i alperna, gått under beteckningen ragu. Högsta betyg av Dagens PS får den oavsett.

Även Tradarmackan med falukorv och ägg är ett måste för den som börjat få smak för den numera så populära hillbillystilen.

ANNONS
ANNONS

Vår enda besvikelse är Timmerstugans hamburgertallrik där pommesen tyvärr är snäppet för sladdrig och saknar förväntad krispighet. Något som dock räddas upp av själva burgaren som håller hög klass.

Mat: 4
Service: 4
Prisvärdhet: 3
Stämning: 5

Åre
La Gondola (senast Svartberget och tidigare Olympacaféet för den erfarna Årepubliken)

Det går utför för La gondola

Beläget på Olympiaplatån i Åre, före detta Svartberget, eller Olympiacaféet för de som varit med, tronar La Gondola, en ny medlem i en krogfamilj som sedan tidigare omfattar Supper och Asian Post Office.

En krog som verkligen förförde oss de allra första gångerna med mat och service i toppklass. Detta på en skidort där det redan finns många som aspirerar på kungakronan.

Med två restauranger i en, är tanken på La Gondola att man som gäst ska kunna välja mellan en enklare del där man själv beställer i köket, eller väljer från en a´ la cartemeny med regelrätt bordsservering.

Dagens PS har besökt La Gondola sex gånger. De senaste två gångerna har vi blivit väldigt besvikna. Skälet till det är dels den ojämna maten i kombination med loj service.

Vid ett av våra besök fick vi vänta trettio minuter på bord – trots att vi bokat och även påtalat detta för hovmästaren två gånger, vilket inte är okej.

En mindre lyckad inledning som följdes upp av sömngångaraktig service och mat som dröjde. Klarade maten då av att väga upp långsamheten? Tveksamt. Portionerna känns plötsligt väldigt små, även om maten i sig är utmärkt.

I likhet med vilken förälskelse som helst vet vi att känslor och upplevelser kan förändras. Med det sagt har vi inte gjort slut med La Gondola, men låt oss säga att relationen vacklar. Läs gärna vårt omtest av La Gondola i sin helhet här.

Mat: 3
Service: 2,5
Prisvärdhet: 2,5
Stämning: 4,5

Bästa burgaren i Åre på 720

I närheten av La Gondola, i början på Bräckeparken i Åre, finner du det något anonyma 720 bar och restaurang, som fått nya ägare. En doldis bland krogarna på fjället.

Här är utsikten över Renfjället och Åresjön hänförande både inifrån matsalen och från däcket de dagar då vädret bjuder till. Inte minst för den som gillar en riktigt fin burgare. På 720:s hittar du en som kan vara bergets bästa.

En rejäl burgare på cirka 200 gram, gjord på högrev, med bacon som serveras med cole slaw och ett berg av Skutans helt klart bästa pommes. Krispiga, varma och med skal kvar, vilket egentligen är precis vad man kan begära för 195 kronor.

När det gäller resten av menyn är leveransen tyvärr ganska ojämn.
En toast skagen för närmare 200 kronor kunde ha varit en glad överraskning. Så är det inte heller något fel på själva smaken, med rejäla räkor och lagom mycket majonnäs, utan anrättningens storlek.

En så här liten skagen borde väl ändå benämnas som en förrätt? Något som vi också påtalar för servisen som instämmer i att den är ”väldigt liten” och kanske borde komma med en varningstext vad gäller storleken.

ANNONS
ANNONS

Utöver skagen beställer en av de yngre skidåkarna i vår testpanel in en nachotallrik och den är väl ungefär som nachotallrikar brukar vara. Möjligen har man snålat på köttfärsen, men överlag är den till belåtenhet.

Avslutningen på måltiden blir något av en besvikelse. När vi ska njuta av den hemgjorda varma chokladen som 720 själva lyfter på hemsidan, serveras vi något som kan vara den tunnaste chokladen i Åre.

Synd på ett så vackert täcke av grädde. När vi påtalar detta får vi givetvis in en ny kopp, som tyvärr bara är marginellt bättre.

Mat: 3
Service: 2,5
Prisvärdhet: 2,5
Stämning: 3

Buustamons Fjällgård

Längst västerut, mitt ute på berget mellan Rödkulle- och Ullådalsliftarna i Åre finner du rustika Buustamons Fjällgård. Här erbjuder man både mat och logi, såväl som god stämning och bordsservering.

Hit kommer du med fördel under kvällstid. Dels för att maten är klart bättre då än den som serveras lunchtid, men framförallt för att du blir hämtad vid vägen och får åka bandvagn upp till fjällgården om kvällen. Ett minnesvärt mervärde för de yngsta skidåkarna.

På lunchen, åtminstone under skolloven, upplever vi att kök och servis inte riktigt hanterar anstormningen av gäster. Väntetiderna sen lunchtid blir därför bland de längsta i liftsystemet. Det gör att mat och service inte riktigt lever upp till ambitionerna.

Krogens Spagetti bolognese är till belåtenhet, dock utan några överraskningar. Likaså pannkakorna, även om sylten får betyget ”världens godaste” av testpanelens yngsta medlem.
.
Hamburgaren, en av ”Buustas” paradrätter lunchtid, är nästintill perfekt, sånär som på något sladdrig pommes frites. Sammantaget är Buustamons värt ett besök, med en liten brasklapp för ojämn kvalitet.

Mat: 3,5
Service: 3
Prisvärdhet: 2,5
Stämning: 4

Skippa Duved och Tegelfjäll

I det här testet har vi valt att utesluta de restauranger i Åre som ingår i Skistars andra liftsystem. Detta eftersom vi helt enkelt anser att restaurangerna i Duved och Tegefjäll inte håller samma standard som ovan nämnda krogar.

För dig som ändå tar dig till denna del av Skistar-systemet kan vi konstatera att det är som att förflytta sig tjugo år tillbaka gastronomiskt.

Med det sagt vill vi ändå nämna den rustika stugan österut i liftsystemet, som även nås med tur- eller längdskidor från Ullådalen, där du kan få en fin våffla i trevlig miljö. Du som söker en stabil burgare kan numera även besöka Brödernas.

Läs även: Niehku Mountain Villa: exceptionell skidåkning vid Riksgränsen [Dagens PS]