Åre har på senare år etablerat sig som skidort med restauranger i högsta internationella klass. Det gäller både på berget och nere i byn. Därför kan det vara på sin plats att även låta åkningen styras utifrån valet av restaurang. Dagens PS har testat flera av de mer profilerade backrestaurangerna säsongen 2021.

ANNONS

Man behöver inte gå långt tillbaka i tiden för att minnas att utbudet mer påminde om traditionella skolmatsalar med överkokt pasta med köttfärssås eller fabriksproducerade hamburgare med svampig pommes frites. Undantaget är dock gulaschen, där de flesta krogar fortfarande har Felix konservburkar som bas, dock ofta ”uppspicad” som en servitör på en av de högprofilerade poängterade när Dagens PS testare frågade.

Guiden till Åres backrestauranger
Det som urskiljer Kastrullen är utbudet av korv. Här kan du äta likadana korvar som på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm. (Foto: TT)

Om vi börjar i den östra delen av systemet – Björnen inklusive Sadeln – så är det värt att stanna på Kastrullen som ligger halvvägs ned i backen där liften Sadelexpressen löper. En mysig backrestaurang som drivs av skidåkarfamiljen Fortkord/Hoppe. Det som urskiljer restaurangen är utbudet av korv.

Här erbjuds pappas/svärfars Brunos korvar. Samma korvar som får köerna att ringla långa på Nybrogatan på Östermalm. Korvarna serveras med surkål i i baguetter. Även schnitzeln med kaprissmör var både mör och vällagad, även om pommesen var i sladdrigaste laget. Den i sällskapet inte går igång på det mer kontinentaleuropeiska köket blev nöjd med den välsmakande fisksoppan.

Vad gäller servicen så är den både trevlig och snabb.

Mat: 3,5
Service: 4
Prisvärdhet: 3,5
Stämning: 3,5 (den som snöat in på skidor av märket K2 kommer att älska Kastrullens K2-bar)

Magisk miljö och medelmåttig bolognese

Hummelstugan är en av Åres backkrogar profilerade mot det övre segmentet med dukar och bordsservering. Miljön är magisk med en utsikt över fjällvärlden från Hummelns topp, vilket dessvärre för med sig att restaurangen är stängd när det blåser så kraftigt att Hummelliften står.

En av Åres två krögargrupper Werséns tog över Hummelstugan för ett par år sedan, och höjde i och med det kökets ambitioner, men lyckas inte alltid leva upp till ambitionerna. En av paradrätterna och därmed också mer kostsam – rödingen – var ljummen på gränsen till kall. Spagetti bolognese var medelmåttig. Burgaren var bra när det kom till köttet, men pommes fritesen var inte krispiga, utan trillade över gränsen och blev sladdriga. Inte vad man väntar sig av en restaurang med Hummelstugans ambitioner.

Mat: 3,0
Service: 4
Prisvärdhet: 2,5
Stämning: 4

ANNONS
ANNONS
Guiden till Åres backrestauranger
Utsikten från Hummelstugan är magisk men restaurangen är tyvärr stängd när det blåser kraftigt. (Foto: TT)

Sticker inte ut men är heller inte dålig

Hyddan som ligger mitt i Stjärnbacken tog för ett par år sedan steget från ett pittoreskt café, som drevs av den orginelle Bobbo Nordenskiöld, till att bli en regelrätt, och också utbyggd, restaurang. Maten sticker inte ut på något sätt, men är inte heller dålig. Inte heller menyn avviker särskilt mycket. Förutom att det vid Dagens PS besök, ganska originellt för svenska skidbackar, serverades en bra version av den spanska paradrätten paella. En av Hyddans fördelar är att det är relativt enkelt att få bord, och det går rätt fort att klara av en måltid.

Mat: 3
Service: 3
Prisvärdhet: 3
Stämning: 3

En krog värd att besöka

I botten på Stjärnbacken ligger Timmerstugan (samma koncern som Åregården, Broken och Vinbaren) – en krog värd att besöka. Här hittar man många från Stockholms finanselit, som gärna låter lunchen dra ut till en så kallad LUS (lunch utan slut). En del kända finansmän brukar dagligen komma på besök, men har nog aldrig setts i skidutrustning.

Normalt har det varit svårt att få bord, även om man för säsongen byggt ut för att klara av pandemin, vilket i praktiken underlättat för att få plats. Hög mysfaktor med dukar och ombonat gör omsättningshastigheten på bord låg. Ambitionen är hög vad gäller maten, och inte bara skidåkarmat erbjuds. Exempelvis går det att få en riktigt bra räksallad.

Den obligatoriska bolognesen får högsta betyg då den egentligen är ett långkok av högrev, och hade den serverats i alperna hade den gått under beteckningen ragu. Hamburgertallriken var bitvis en besvikelse. Pommesen var tyvärr något sladdrig och saknade den förväntade krispigheten. Rätten räddades av själva burgaren som höll god klass. Missa inte Timmerstugans legendariska Tradarmacka – den kanske dyraste mackan baserad på falukorv du ätit, men också den godaste.

Mat: 4
Service: 4
Prisvärdhet: 3
Stämning: 5

Guiden till Åres backrestauranger
Dagens PS krogtestare gillar inte sladdriga pommes. (Foto: TT)

Smashburger med ojämn pommesleverans

En bit väster ut i systemet, i toppen på WM8:an och i höjd med gondolen, ligger Café Svartberget – för många känt som Olympia. Här har serveringskapaciteten varit stor och tillika blandningen på besökarna – här blandas elitåkare med vanliga besökare. Pandemin och en krånglande app hämmar hela utskänkningen. Svartberget har i år delvis genomgått en ansiktslyftning, även om stället fortfarande bitvis har kvar sin enkla rustika känsla.

Det gäller även menyn – som krympts något. Svartberget är nog det enda stället på berget som erbjuder smashburger – alltså burgare där färsen trycks ut tunt mot stekbordet för att bevara saftigheten i färsen. Sedan får man välja till pommes, dressing, ost osv. Vad gäller pommesen var leveransen ojämn, men vissa i sällskapet fick en perfekt ”pompa” vad gäller krispighet, kryddning och värme. Den heta dressingen älskades av hela vårt sällskap. Övriga rätter som spagetti bolognesen var helt ok.

ANNONS
ANNONS

Servicen var minst sagt lite virrig, då man missade beställningar vid båda våra besök. Det räddades dock genom stor vänlighet och vilja att kompensera.

Mat: 3,5
Service: 3
Prisvärdhet: 3,5
Stämning: 3,5

En doldis i backen har Skutans bästa pommes

I närheten, i början på Bräcke-parken, ligger något anonyma 720, som för övrigt är till salu. En kanske inte fullt så känd backrestaurang, som många av Åres andra krogar på fjället. Men väl värd att besöka. Utsikten över Renfjället och Åresjön är hänförande inifrån matsalen eller från däcket om det är en dag när vädret bjuder till. Inte minst för den som gillar burgare.

För 720:s burgare kan vara bergets bästa. En rejäl burgare gjord på högrev på cirka 200 gram, med bacon och andra tillbehör som cole slow. Och den serveras med ett berg av Skutans klart bästa pommes. Krispiga, varma och med skal kvar på den smala pompan. Men det är egentligen också vad man kan begära för 195 pix.

Den yngre i sällskapet – tolv år – tog en nachotallrik. Den var ungefär som nachotallrikar brukar vara, även om det var ganska snålt med köttfärs. Annars var den till belåtenhet.

Avslutningen på måltiden blev något av en besvikelse när den yngre i sällskapet skulle njuta av den hemgjorda varma chokladen, något som 720 själv lyfter på hemsidan. Under ett vackert och generöst lock av grädde väntade den kanske blaskigaste chokladen i Åre. Och när vi påtalar detta, och får in en ny kopp, så är den bara marginellt bättre.

Mat: 4,0
Service: 3,0
Prisvärdhet: 3,0
Stämning: 3,0

Bättre på kvällstid än på lunchen

Ytterligare västerut – mitt ute på berget mellan rödkulle- och ullådalsliftarna ligger rustika Buustamons Fjällgård – som inte bara erbjuder mat, utan här går det även att bo. Ett ställe att besöka om man vill ha skön stämning, bättre mat och bordsservering. Låt oss fastslå att maten på kvällstid är klart bättre än på lunchen, då blir man hämtad vid vägen och får åka bandvagn upp till fjällgården, något som brukar var minnesvärt för barnen.

ANNONS
ANNONS

På lunchen – åtminstone på skolloven – klarar kök och servis inte av anstormningen, utan mat och service gör att man inte riktigt klarar av att leva upp till ambitionerna. Spagetti bolognesen var till belåtenhet, även om utan överord. Likaså pannkakorna, även om sylten fick betyget ”världens godaste” av vår tolvårige testare.

Hamburgaren en av ”Buustas” paradrätter på lunchen var perfekt, sånär som på svagt sladdriga pommes. Sammantaget värt ett besök, men var beredd på ojämn kvalité.

Mat: 3,5
Service: 3
Prisvärdhet: 2,5
Stämning: 4,0

Skippa Duved/Tegefjäll

Någon kanske funderar varför inga restauranger i Duved/Tegefjäll (Skistars andra liftsystem i Åre) är med i detta test. Helt enkelt därför restaurangerna i Duved/Tegefjäll inte är värda att besöka förutom vad gäller bukfylla och stugvärme. Att besöka krogarna i denna del av Skistar-systemet är som att flytta sig tillbaka 20 år i tiden vad gäller gastronomin.

Ett undantag finns dock och det är den rustika stugan som ligger mest österut i detta system, och som även nås med tur-/längdskidor från ullådalen. Här serveras våfflor i mysig miljö.

Läs mer: Vinguide till sportlovskäket [Dagens PS]

Alpingaragets stora test: Pistskidor [Dagens PS]