Dagens PS

WHO gör ensamhet till en global hälsoprioritering

WHO startar en kommission för social anknytning som ska ledas av USA:s generalkirurg Vivek Murthy, till vänster, och Chido Mpemba från African Union Youth, till höger
WHO startar en kommission för social anknytning som ska ledas av USA:s generalkirurg Vivek Murthy, till vänster, och Chido Mpemba från African Union Youth, till höger. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 nov. 2023Publicerad: 16 nov. 2023

I går, onsdag, lanserade WHO en ny kommission för social anknytning och säger sig därmed ha gjort ensamhet till en global hälsoangelägenhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tre år ska en ny kommission fokusera på hur det “trängande hälsohotet” av en global epidemi av ensamhet ska hanteras, det rapporterar CNN.

Drivit på ohälsa

Världshälsoorganisationen, WHO:s kommission för social anknytning ska granska den senaste forskningen och utforma strategier för hur människor ska kunna få hjälp att fördjupa sina sociala kontakter.

Kommissionen ledas av Chido Mpemba från African Union Youth och USA:s generalkirurg Vivek Murthy.

“Alltför länge har ensamhet funnits bakom skuggorna, osynlig och underrepresenterad, vilket har drivit på psykisk och fysisk ohälsa. Nu har vi en möjlighet att ändra på det”, säger Vivek Murthy till CNN.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Minister för ensamhet

Karen DeSalvo, chefshälsoansvarig på Google, säger att om någon söker hjälp för bröstsmärtor fokuserar sjukvården på att behandla den smärtan, men det är svårt att bli bättre för personer som lever i social isolering.

“Människor kan lätt hamna i marginalen och bli isolerade, och det påverkar deras hälsoresultat,” säger hon till CNN.

Förra veckan utsåg den amerikanska delstaten New York sexterapeuten Ruth Westheimer till ensamhetsambassadör.

I maj presenterade Vivek Murthy ett ramverk för att hantera ensamhet och förbättra USA:s struktur, men det är inte bara där ensamhet är ett fenomen.

År 2018 utsåg Storbritannien en minister för ensamhet.

En miljard människor

Forskning visar att brist på viss sorts social anknytning är kopplad till dålig psykisk hälsa och ökad risk för ångest, depression och självmord.

Isolering och ensamhet kan även ge sämre fysisk hälsa och människor som saknar social anknytning löper högre risk att dö för tidigt.

“Social anknytning har nu blivit en viktig drivkraft för den bredare psykiska hälsokrisen som vi ser i den här världen,” säger Vivek Murthy till CNN. 

Enligt honom lever ungefär en miljard människor, en av åtta, med psykiska problem och en fjärdedel av dem är tonåringar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: En fjärdedel av alla vuxna i världen känner sig ensamma Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS