Dagens PS

New York har fått en ambassadör för ensamhet

Dr Ruth Westheimer har utnämnts till hedersambassadör för ensamhet i USA:s delstat New York
Dr Ruth Westheimer har utnämnts till hedersambassadör för ensamhet i USA:s delstat New York. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 nov. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

Sexexperten och mediapersonligheten Ruth Westheimer är nu den amerikanska delstaten New Yorks hedersambassadör för ensamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan utsåg New Yorks guvernör Kathy Hochul en ensamhetsambassadör som ska hjälpa statens invånare med ensamhet och social isolering, det rapporterar CNN.

Nationell epidemi

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, är ensamhet och social isolering förknippat med fysiska och psykiska hälsoproblem och för tidig död.

Den amerikanska generalkirurgen Vivek Murthy har beskrivit förekomsten av isolering och ensamhet i USA som en nationell epidemi.

New York arbetar med att bekämpa sin ensamhetsepidemi och utnämner 95-åriga Ruth Westheimer till hedersambassadör för ensamhet.

“Jag är djupt hedrad och lovade guvernören att jag kommer att arbeta dag och natt för att hjälpa New York-bor att känna sig mindre ensamma”, sade Ruth Westheimer i ett pressmeddelande, skriver CNN.

Hon är psykosexuell terapeut och har skrivit över 37 böcker och blev en välkänd mediafigur på 1980- och 1990-talen.

Politiskt stöd behövs

Ruth Westheimer, känd som Dr Ruth, föreslog själv, enligt Kathy Hochuls kontor, idén med en ambassadör som ska ge råd om ensamhet och isolering,

År 2020 fann en studie att över en tredjedel av vuxna över 45 upplevde ensamhet och nästan en fjärdedel av vuxna över 65 ansågs vara socialt isolerade.

Nyare studier betonar vikten av social anknytning. Att känna att du inte har någon att anförtro dig till förknippas med högre risk att dö för tidigt.

Utnämningen av Ruth Westheimer kommer efter en anklagelse från flera akademiker som i sina studier om social anknytning hävdar att ensamhet och social isolering inte bara är en personlig fråga för individer att själva lösa, utan även ett problem som behöver politiskt stöd, det skriver CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: En fjärdedel av alla vuxna i världen känner sig ensamma Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS