Dagens PS

Så blir det enklare att börja goda vanor

joggare
Testa nya träningsformer och anamma nya hälsosamma vanor. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Ny forskning visar att det är relativt lätt att göra goda vanor mer lättillgängliga. Det finns en rad strategier att anamma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom att att göra goda vanor lätta att utföra och samtidigt roliga, så blir det helt plötsligt en mycket snabbare vana att anamma, berättar WSJ.

Gör vanor mer lättillgängliga

Den nya studien har publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences och tar upp en rad exempel där deltagare som till exempel går till gymmet gör det oftare om de har ett mer flexibelt schema än de som alltid går samma tider. Att bryta cykler och testa nya träningsformer är viktigt om vi vill utvecklas. Det kommer bli kämpigt i början men kroppen hänger på och anpassar sig så småningom och vi kommer då även se fördelarna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Gör det roligare

Forskarna menar att om vi även gör vanorna roliga så kommer de vara längre, än om vi vantrivs och känner att vi “måste” träna till exempel.

“Vi borde lägga mer tid på att fokusera på den omedelbara tillfredsställelsen vi får av de aktiviteter vi vill sätta på autopilot. Det måste vara givande i nuet”, säger Katy Milkman, professor vid University of Pennsylvanias Wharton School och medförfattare till studien.

Så det viktiga att tänka på när vi vill anamma en ny hälsosam vana är att förenkla processen och upprepa den ofta. Och tänk på att göra det hela lite roligare, så kommer vanan hänga med längre.

Läs även:

Fyra vanor som får ordning på din privatekonomi – Dagens PS

Ungas köpvanor – en knäckfråga för företagen – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS